Cultuur & Media
MAX

Campagne gestart om sigaret van het witte doek te halen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Campagne gestart om sigaret van het witte doek te halen

Het roken in films en series moet stoppen. KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting en het Longfonds komen met een nieuwe campagne om dit te realiseren. Regisseur Tim Oliehoek is voorstander van de actie. In Villa VdB ging Jurgen van den Berg hierover met hem in gesprek.

Video niet beschikbaar

Roken als tijdsbeeld en schadelijk voor acteurs

Volgens Oliehoek wordt het beeld van roken verheerlijkt. "Vroeger was het beeld dat roken stoer was. Dat beeld moet eruit. We blijven roken verheerlijken als we het langer in beeld laten zien." Oliehoek vindt dat hij als regisseur verantwoordelijkheid draagt om jongeren bewust te maken dat roken ongezond is. "De jonge doelgroep spiegelt zich met personages. Zien roken doet roken. Dat kan heel erg meespelen om te beginnen met roken."

Alternatieven voor rokende personages

Oliehoek zegt dat het roken in film of serie vooral gebruikt wordt om het tijdsbeeld te laten zien. "Je kan roken gebruiken om te laten zien dat het ouderwets is." Hij noemt het voorbeeld van de serie Stranger Things, waarin veel gerookt wordt. Ook voor acteurs kan het roken in films schadelijk zijn, volgens de regisseur. "Ik heb weleens een film gemaakt, waarin de acteur zei dat hij net gestopt was met roken en toch moest hij een sigaret gebruiken. Wij gebruiken kruidensigaretten. Die handeling komt weer terug en dan zou het weer in zijn systeem kunnen komen."

Disney

Toch zijn er volgens de regisseur genoeg alternatieven te bedenken voor een personage, om niet te laten roken. "Zo zijn er altijd handelingen te bedenken die roken door een personage zouden kunnen voorkomen. Dan moet je gaan spelen met karaktereigenschappen van een personage." Op dit moment werkt Oliehoek aan een nieuwe film voor Disney. "Daarin is geen enkele sigaret te zien."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie