Politiek
BNNVARA

Jongeren gingen massaal naar de stembus en dit is waarom

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren gingen massaal naar de stembus en dit is waarom

Onderzoeksbureau Ipsos deed in opdracht van de NOS onderzoek naar wie er zijn gaan stemmen. Opvallend is dat 80% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben gestemd. Dat is een stuk meer dan in 2017. In dat jaar ging slechts 67% van die leeftijdscategorie naar de stembus. "Het lukt beter om jongeren te betrekken bij de politiek", zegt Dahran Çoban van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in De Nieuws BV.

Hoge opkomst door corona

Voor jongeren stond er veel op het spel. In de verkiezingen was het leenstelsel een belangrijk onderwerp van gesprek en ook de coronacrisis heeft invloed gehad op jongeren die zijn gaan stemmen, maar volgens Çoban is de toenemende betrokkenheid van jongeren bij de politiek al langer zichtbaar.

Çoban: "Er spelen belangrijke dingen bij deze verkiezingen. Voor studenten is dat hun inkomenspositie en het klimaat. Je ziet ook tijdens de klimaatmarsen dat er veel jongeren betrokken zijn. De hoge opkomst komt misschien ook wel door corona. Omdat er beslissingen genomen worden die zoveel impact hebben, dat jongeren nu zien dat politiek heel belangrijk is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klimaatproblematiek

Werner Schouten, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, ziet ook dat het klimaat een belangrijke rol speelt voor jongeren. "Steeds meer jongeren die meededen aan de klimaatmarsen mogen gaan stemmen. Het is een groeiende groep die steeds meer invloed gaat hebben op de politiek, maar we zien ook dat de jongeren die in 2017 voor het klimaat hebben gestemd, daar ook aan vasthouden, omdat het een belangrijk onderwerp voor hen is." Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat jongeren vooral op D66, VOLT, Denk en GroenLinks stemden dit jaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De kabinetsformatie

De komende tijd begint het echte werk: de kabinetsformatie en voor deze jongeren is het daarom nog even afwachten met deze uitslag. Schouten: "Het is hoopvol dat D66 nu zo groot is geworden, dus dat geeft de burger moed. Tegelijkertijd is er nog wel een stapje meer nodig bij de VVD, want in het verkiezingsprogramma wordt nog wel gekort op belangrijke subsidies en ze hebben het programma ook niet laten doorrekenen op de klimaatdoelen."

Opvallend is ook dat bijna 20% van de kiezers die op 50Plus hebben gestemd tussen de 18 en 34 jaar is. Volgens Çoban zijn daar meerdere mogelijke verklaringen voor. "Ten eerste kom je er vaak op uit in de stemwijzer. Heel veel vrienden van mij kwamen ook uit op 50Plus, maar het kan natuurlijk ook zijn dat ze iemand kennen op een lijst en daarop stemmen."

Dit is waarom jongeren deze verkiezingen massaal zijn gaan stemmen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie