Politiek
EO

VVD-fractievoorzitter verdedigt tweet over asielzoekers: 'Je moet draagvlak houden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-fractievoorzitter verdedigt tweet over asielzoekers: 'Je moet draagvlak houden'

De VVD werd dinsdag door de mangel gehaald op sociale media door een tweet over asielzoekers. "Het is nu nóg belangrijker dat uitgeprocedeerde vreemdelingen terugkeren naar hun veilige land van herkomst", twitterde de partij. Terecht, vindt fractievoorzitter Sophie Hermans: "We moeten zorgen dat we draagvlak voor opvang behouden", zegt ze in Dit is de Dag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Hermans moeten mensen die weg moeten ook daadwerkelijk weggaan, vindt de fractievoorzitter. "Daarvoor hebben we in het regeerakkoord ook nieuwe afspraken gemaakt." Voor de komst van oorlogsvluchtelingen, zoals uit Oekraïne, moet wél ruimte zijn, aldus Hermans: "Nederland neemt z’n verantwoordelijkheid. Dat vind ik ongelooflijk belangrijk!"

In de tweet van de VVD werd ook gezegd dat een uitgeprocedeerde asielzoeker 'een bed bezet houdt' voor een echte vluchteling uit Oekraïne. Uitgeprocedeerde asielzoekers hebben echter geen recht op een bed.

Hoeveel plekken?

Hermans is er nog niet uit hoeveel plekken er nodig zijn voor Oekraïense vluchtelingen. Het kabinet wil in elk van de 25 veiligheidsregio’s in ieder geval 2000 plekken worden gerealiseerd, wat in totaal dus 50.000 is. Daar hoeft het niet te eindigen, denkt Hermans: "Het is een begin, maar het kan meer worden."

Burgemeester Bruls van Nijmegen, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, denkt Dat Nederland meer dan 50.000 Oekraïners kan opvangen, zo zei hij in Sven op 1.

Dit is de Dag-town hall meetings

Dit is de Dag heeft de hele week aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen. Bij Sophie Hermans schoof ook Thomas Melisse van de VVD Halderberge (Noord-Brabant) aan. Hieronder kan de hele uitzending beluisterd worden:

VVD: Sophie Hermans en Thomas Melisse over de lokale verkiezingen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie