Politiek
EO

ChristenUnie wil sneller arme gezinnen compenseren voor energierekening

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie wil sneller arme gezinnen compenseren voor energierekening

De ChristenUnie is bereid om extra compensatie te geven voor de hoge energierekening aan de allerarmste gezinnen. Daarvoor hoeft niet afgewacht te worden tot de voorjaarsnota, zoals premier Rutte wil. "Als het nodig is, zou ik een extra beweging willen maken", zei partijleider Gert-Jan Segers in Dit is de Dag.

Het kabinet trekt al 3,2 miljard uit voor het compenseren van de energierekeningen. De 800.000 armste gezinnen kunnen nog extra compensatie krijgen, 200 euro via de gemeenten, waarvoor 200 miljoen wordt vrijgemaakt. Wat Segers betreft kan dat wel nog een keer. "We moeten de schade opnemen en kijken wat nodig is", zegt hij.

Premier Rutte zei eerder vandaag dat extra compensatie pas met de voorjaarsnota komt, in juni. Volgens hem is het niet "in een week, of twee weken" geregeld, zo zei hij donderdagochtend op zijn persconferentie. De voorjaarsnota komt pas in juni. Daarop wachten is "het nette proces", maar "het zou heel goed kunnen dat we eerder moeten aangeven wat we gaan doen", aldus de ChristenUnie-leider.

Regeerakkoord openbreken

Segers zei in de uitzending ook verbaasd te zijn over de uitspraken van CDA-collega Wopke Hoekstra, die stelde dat het regeerakkoord – waar ook Segers aan meeschreef – opengebroken moet worden. Segers noemde het ‘evident’ dat er moet worden gepraat over het regeerakkoord, omdat er extra geld naar Defensie moet. Hij zou dit echter niet in de media uitvechten. "Dan kom je bij elkaar en praat je erover", aldus de ChristenUnie-leider.

Gert-Jan Segers was samen met de Veenendaalse lijsttrekker Sanny Brunekreeft te gast in een Dit is de Dag 'Townhall Meeting'.

Townhall Meeting in Veenendaal: met Gert-Jan Segers en Sanny Brunekreeft (ChristenUnie)

Ster advertentie
Ster advertentie