Politiek
EO

Verkiezingen overschaduwd door Oekraïne: 'Daar profiteert de VVD van'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkiezingen overschaduwd door Oekraïne: 'Daar profiteert de VVD van'

Je zou het bijna vergeten, maar over iets meer dan een week zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. De campagne wordt volledig overschaduwd door de oorlog in Oekraïne, maar volgens oud-spindoctor Jack de Vries liggen daar voor sommige partijen kansen: de VVD, bijvoorbeeld. "Je gaat weer een rally around the flag-effect zien", zegt hij in de podcast De Spindoctors.

Speciaal voor de gemeenteraadsverkiezingen is Jack de Vries (voormalig spindoctor van het CDA) samen met Julia Wouters (voormalig adviseur van de PvdA) terug voor een mini-serie van de podcast De Spindoctors, onder leiding van Tijs van den Brink. De eerste aflevering van het nieuwe mini-seizoen staat nu online.

#1 - Hoe voer je een lokale campagne terwijl het oorlog is? (S03) - De Spindoctors

Het is een lastig dilemma voor politici momenteel: ga je de hort op om je campagne te voeren voor je lokale afdelingen, of blijf je in Den Haag? Met name bij regeringspartijen wordt voor het tweede gekozen, bespeurt Jack de Vries. "Een premier, of minister van Buitenlandse Zaken of -Defensie kunnen echt niet op lokale campagne gaan, die hebben wel wat beters te doen. Dat maakt het voor de leiders van de andere partijen ook lastig om in beeld te komen", denkt hij.

Afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, in 2018, was Mark Rutte nog heel actief in de VVD-campagne, zo is te zien op bovenstaande foto.

Ook als je niet meeflyert, heb je als landelijke leider wel extra zichtbaarheid, wat een boost kan geven aan je aantal stemmen. "Dat is natuurlijk mega frustrerend voor lokale partijen", zegt Julia Wouters. Lange tijd werd verwacht dat de lokale partijen een grote overwinning zouden boeken, maar Wouters en De Vries weten het nog zo net niet.

In de podcast wordt ook gesproken over het nut van lokale stemwijzers en de interne #MeToo-schandalen bij Volt en de PvdA. Luister hem hierboven of via je favoriete podcastapp.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie