Politiek
EO

Volt-Kamerlid Koekkoek: het komt niet meer goed tussen Volt en Gündoğan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volt-Kamerlid Koekkoek: het komt niet meer goed tussen Volt en Gündoğan

Het gaat waarschijnlijk niet meer goed komen tussen Volt en Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Tweede Kamerlid Marieke Koekkoek, één van de twee Kamerleden die Volt nog over heeft, denkt dat het "heel moeilijk" gaat worden. "Ik kan me niet voorstellen dat ze nog lid wordt van de fractie", zegt ze in Dit is de Dag.

Marieke Koekkoek over de affaire-Gündoğan

Koekkoek, die samen met fractievoorzitter Laurens Dassen nog de Volt-fractie bemenst, was te gast in een 'Townhall Meeting', die Dit is de Dag organiseert in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Daarin werd ze ook bevraagd over de affaire-Gündoğan. Tegen Gündoğan kwamen dertien klachten van grensoverschrijdend gedrag binnen, waarna Volt haar schorste en later uit de fractie zette. Drie van die meldingen ging over seksueel grensoverschrijdend gedrag, bleek vandaag.

Koekkoek verdedigde de keuze van de Volt-leiding om in eerste instantie niet naar buiten te brengen wat de klachten waren. "Als je dat doet maakt het de mensen die het betreft identificeerbaar. Om die mensen te beschermen, past terughoudendheid", zegt ze.

Dat Volt het niet binnenskamers hield, was ook een goede keus, vindt Koekkoek: "Je kunt kiezen om dit niet openbaar maken, dat is de weg van de minste weerstand, of je kunt voor je waarden staan en dat is wat Volt doet."

Nilüfer Gündoğan vandaag bij de rechtbank in Amsterdam

'Erg veel last van'

In de uitzending was ook de Utrechtse lijsttrekker van Volt, Ruud Maas, te gast. Hij krijgt erg veel vragen over de affaire, vertelt hij in de uitzending, bijvoorbeeld toen hij afgelopen weekend campagne voerde: "Niemand was geïnteresseerd in ons standpunt over Oekraïne, iedereen kwam om te vragen hoe het zat met Gündoğan", vertelt hij.

Koekkoek vindt het goed dat Volt niet heeft gewacht tot na de gemeenteraadsverkiezingen. "Dat is de oude bestuurscultuur", vindt ze, "wij proberen daar anders op te treden."

Townhall Meeting

In de Townhall Meeting werden nog een heel aantal andere onderwerpen besproken. Kijk hieronder de hele uitzending terug:

VOLT in Utrecht: Marieke Koekkoek en Ruud Maas

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie