Binnenland
WNL

Burgemeester Bruls: Nederland kan meer dan 50.000 Oekraïense vluchtelingen opvangen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Bruls: Nederland kan meer dan 50.000 Oekraïense vluchtelingen opvangen

Nederland kan meer dan vijftigduizend Oekraïense vluchtelingen opvangen. Dat zei de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls dinsdagochtend in Sven op 1. Als het er meer dan vijftigduizend worden, neemt de uitdaging volgens hem wel toe. “Maar als er een hele hoop mensen bijkomen moet dat in een rijk land als Nederland gewoon lukken”, aldus de burgemeester van Nijmegen.

Video niet beschikbaar

Op dinsdagochtend kondigde premier Rutte de crisisstand aan, wegens de groeiende vluchtelingenstroom uit Oekraïne. Die structuur betekent dat de regie over de crisis centraler zal komen te liggen. Bruls juicht dat toe, maar plaatst wel een kanttekening. “Het is wel belangrijk dat de regio’s kunnen blijven variëren in aanpak. Dat is een goede les om te trekken uit twee jaar coronacrisis.”

Bruls maant het kabinet ook om andere vluchtelingen niet te vergeten. “Het kan niet zo zijn dat we wel onze harten openen voor Oekraïners en dat we andere vluchtelingen met een verblijfsvergunning geen woning kunnen bieden.”

Veel particuliere partijen hebben inmiddels al aangegeven vluchtelingen te willen opvangen. Dat vindt Bruls een hartverwarmend gegeven, maar geen oplossing an sich. “Het is belangrijk dat wij als overheid met een goede langetermijnplanning komen. We kunnen niet alleen op particuliere schouders leunen.”

Veiligheidsberaad

Het Veiligheidsberaad – bestaande uit de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van de Nederlandse veiligheidsregio’s – stond sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen weer op een waakvlam, maar daar is volgens voorzitter Bruls nu geen sprake meer van. “We zullen zeker weer wat vaker bij elkaar komen. Het waren drie rustige dagen en toen besloot Poetin Oekraïne binnen te vallen. Volgende week maandag zitten we weer bij elkaar.”

Ook de laatst overgebleven coronamaatregelen zullen dan aan bod komen. “Het coronatoegangsbewijs staat wat mij betreft op de nominatie om afgeschaft te worden”, aldus Bruls. “Ook de mondkapjes in het openbaar vervoer vind ik lastig, aangezien die op geen enkele andere plek meer verplicht zijn.”

Sven op 1 - 08 Mar 2022, 11:30 - 12:00

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie