Politiek
KRO-NCRV

Documentaire over Caroline van der Plas: 'Dit is heel rauw'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Documentaire over Caroline van der Plas: 'Dit is heel rauw'

Maandenlang werd ze ervoor gevolgd, en gisteren was het dan eindelijk zover: de veelbesproken documentaire over BBB-voorvrouw Caroline van der Plas verscheen op Videoland. In de door politiek verslaggever Jaïr Ferweda gemaakte docu zien we Van der Plas van heel dichtbij. Er wordt veel gehuild, gelachen, we zien dat ze bodylotion in haar kapsel doet en dat ze op spannende momenten menig sigaretje wegpaft. "Dit was heel rauw", zegt Marc Veeningen, hoofdredacteur van Hart van Nederland, erover bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Carte blanche'

"Ik houd wel van dit genre", vervolgt Veeningen. Hij wijst op eerdere documentaires die werden gemaakt over Sigrid Kaag, Wouter Bos en Emile Roemer. "Maar daar kon je zien dat het campagneteam zich ermee bemoeid had. Bij deze docu hebben de makers carte blanche gekregen. Het werd een heel intiem portret."

'Bewonderenswaardig'

Volgens hoofdredacteur van Omroep Fryslân, Ingrid Spijkers, is in de documentaire te zien hoe benaderbaar Van der Plas is. "Dat vind ik bewonderenswaardig", aldus Spijkers in het Mediaforum. "Het laat zien hoeveel druk er op haar ligt." Haar eigen omroep volgde eerder de statenfractie van de BBB in Friesland. "Ook wij kregen carte blanche. Dat zegt veel over de partij en de mensen."

Timing

Veeningen voegt toe dat ook de timing van de documentaire opvallend te noemen is. "Als dit voor de verkiezingen zou worden uitgezonden, zoals de docu over Sigrid Kaag, kon je makkelijk zeggen dat het voor de campagne gebruikt zou worden. Maar dat is niet zo. Sterker nog: je ziet ook dat er veel mis gaat."

Wie volgt?

Volgens de leden van het Spraakmakers Mediaforum, smaakt deze documentaire ook naar meer. Veeningen: "Dit is een uitdaging voor andere politici, durven zij het ook aan om cameraploegen zo dichtbij te laten komen?" Maar wie zou er dan als eerste gevolgd moeten worden? "Ik zou ze allemaal wel willen zien. Hoe leeft Wilders? Wie is de persoon achter Yesilgöz? En hoe beweegt Omtzigt in de formatie?"


KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie