Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Bemoeienis D66 bij documentaire over Sigrid Kaag volkomen terecht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bemoeienis D66 bij documentaire over Sigrid Kaag volkomen terecht'

Documentairemaker Frénk van der Linden noemt de bemoeienis van D66 in de film over partijleider Sigrid Kaag op veel punten "volkomen terecht". Hij vindt het logisch dat geportretteerden het (eind)product zien en dat ze daar commentaar op mogen geven, zegt hij in het Mediaforum van Spraakmakers. "Dit is geen censuur, want er is één belangrijk punt: de maker heeft het laatste woord."

Video niet beschikbaar

Ophef over uitgelekte correspondentie tussen D66 en een filmmaker van de VPRO over de film over Sigrid Kaag - Van Beiroet tot Binnenhof. De partij en het ministerie hadden een lijst aan wensen aangedragen ter aanpassing van de film.

Niets inhoudelijks

Interviewer en documentairemaker Frénk van der Linden snapt dat D66 bij het zien van de film bezwaren had en noemt deze redelijk. "Er zit niets in van de inhoudelijke opvattingen van Kaag." Van der Linden vindt het logisch dat als je meewerkt aan een productie over jouw persoon, je afdwingt dat je de film van tevoren mag zien.

"Als er een film over jou wordt gemaakt en je zou geen spoor aantreffen van de inhoud van jouw politieke opvattingen, dan zou jij met recht en reden tegen die makers zeggen: dat kan zo niet." Van der Linden vindt het volkomen begrijpelijk dat D66 verzocht een interviewscène uit Jinek waaruit Kaag's idealen bleken, in de film te stoppen.

Slechte film

Kern van het verhaal is volgens Van der Linden dat het een slechte film is. "Er is hier iets anders aan de hand dan beeldvorming en kleine feitjes. Het was helaas niet zo’n goede film."

Overleg geportretteerde

Van der Linden vraagt altijd wat geportretteerden van de documentaire vinden die hij heeft gemaakt voordat het uitgezonden wordt. "Als zij met goede argumenten komen, dan weeg ik die en dan kan het zijn dat ik wat verwijder of iets toevoeg of dat ik een ander accent leg."

Van der Linden vindt het belangrijk dat de geportretteerde personen niet alleen de feitelijke onjuistheden corrigeren. "Ik maak ook wel eens fouten en als ik uit 25 uur materiaal een selectie maak om een film samen te stellen, dan maak ik wel eens de verkeerde afweging of leg het verkeerde accent."

Nee tegen manipulatie

Belangrijke scènes – zoals de kwestie van de autogordel die Kaag niet droeg – zou hij, net als de VPRO-makers, nooit verwijderen. "Dat is gewoon manipulatie en vertekening van de werkelijkheid waarop je áltijd nee moet zeggen. Ze hadden meteen moeten zeggen dat er over zo’n ingreep geen seconde te praten valt."

Censuur

Volgens Adriana van Dooijeweert, scheidend voorzitter van het College van de Rechten van de Mens, is het belangrijk om van te voren goede afspraken te maken waarom de film wordt gemaakt. "Als dan blijkt dat je punt helemaal niet over het voetlicht is gekomen, dan moet je het daar over kunnen hebben. Dan vind ik dat de grens van censuur en beïnvloeding nog ver weg is."

Het Mediaforum met Thomas Muntz en Frénk van der Linden

Video niet beschikbaar

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie