Politiek
WNL

BBB-leider Caroline van der Plas: Kamer terug van reces voor stemming stikstofwet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. BBB-leider Caroline van der Plas: Kamer terug van reces voor stemming stikstofwet

Als stikstofminister Christianne van der Wal de stikstofwet voor de zomer naar de Tweede Kamer stuurt, is BBB-leider Caroline van der Plas bereid om terug te keren van reces. "Ik wil er een debat over houden. Het is voor heel Nederland belangrijk", zegt ze in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

De BBB-leider begrijpt niet waarom de stikstofwet naar de Kamer moet. Alle provincies willen volgens haar vasthouden aan het jaar 2035 voor stikstofreductie. Van der Plas: "2035 is al heel erg ambitieus, we weten niet of het haalbaar is." Ze stelt dat het mogelijk is om snel stikstof te reduceren. "Het is niet zo dat innovaties allemaal niet werken, dat is onzin. Het moet alleen juridisch geborgd zijn, dat is het punt."

Van der Plas vindt dat boeren meer tijd moeten krijgen om te innoveren. "Door de stikdoelen naar voren te halen zet je jezelf klem."

Groninger gaskraan dicht

De Staatstoezicht op de Mijnen adviseert het kabinet om dit najaar het Groningenveld te sluiten. Het kabinet moet het standpunt van de toezichthouder volgen, vindt Van der Plas. "Gasboeren in Groningen kan niet veilig gebeuren", stelt ze. "Er zijn partijen in de Tweede Kamer die beweren dat je de gasvelden op kan vullen met water en stikstof. Maar in het grote Groninger gasveld waar al decennia wordt geboord kan dat niet."

Polarisatie

In de Tweede Kamer was er gisteren grote verontwaardiging over het online zetten van de telefoonnummers van CDA-Kamerleden. Van der Plas hekelt de polarisatie in Nederland. "Iedereen maakt elkaar de kop gek. Van radicalen boeren tot aan radicale timmermannen: iedereen moet kappen met polarisatie."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie