Politiek
EO

Wat is het geheim van BBB-leider Caroline van der Plas?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is het geheim van BBB-leider Caroline van der Plas?

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen doet de BoerBurgerBeweging (BBB) het goed in de peilingen. Hoe is het succes van voorvrouw Caroline van der Plas te verklaren? "Ze weet heel goed dat zij de outsider is", zegt voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters in de nieuwste aflevering van podcast De Spindoctors. "Zij presenteert zich als: ik hoor bij jullie en niet bij dat zootje in Den Haag."

#2 - Wat is het geheim van Caroline van der Plas (BBB)? (S04) - De Spindoctors

Van der Plas is buitengewoon authentiek, zegt Wouters. "Mensen hebben een ontzettende hekel aan politici. Maar zij kleedt, praat en beweegt zich niet als een politicus. Ze presenteert zich echt als een mens in plaats van een politicus."

Toch is het niet alleen haar authenticiteit, denkt voormalig VVD-communicatieman Raymond Mens. "Ik geloof ook dat het een leuke vrouw is, maar dit wordt natuurlijk ook op een ontzettend goeie manier door haar gespind. Vergeet niet dat ze zelf ook uit de communicatie komt. Zij weet heel goed hoe dit werkt en heeft daarover nagedacht."

Als voorbeeld noemt hij de meest recente aflevering van Buitenhof, waar Van der Plas aanschoof. "Een aantal keer tijdens de uitzending kwam ze terug op de afspraak: we gaan elkaar niet onderbreken en laten elkaar uitpraten. Daar kwam ze slim op terug, omdat ze ook weet dat kijkers daar na een aantal debatten klaar mee zijn."

'Van der Plas is authentiek'

Van der Plas presenteert zich heel authentiek, zegt Wouters. "Andere politici zijn ook allemaal authentiek, maar alleen buiten de camera. Zij gedragen zich als een politicus. Van der Plas weet heel goed: zij is de outsider, zij is de ander. Die zich presenteert als: ik hoor bij jullie en niet bij dat zootje in Den Haag. Dat doet ze natuurlijk heel bewust."

Is het niet ook de stikstofcrisis die haar groot heeft gemaakt? "Daar heeft het wel mee te maken, maar het enorme zetelaantal in de peilingen is absoluut niet door stikstofstandpunten te verklaren", zegt Wouters. "Mensen voelen zich door haar aangetrokken, omdat ze zo anders is. Ze doet je denken aan iemand die bij je op bezoek is, in plaats van een politicus die ver en afstandelijk is en een andere taal spreekt."

Pim Fortuyn

Ze doet Raymond Mens zelfs een beetje terugdenken aan Pim Fortuyn: "Die kwam de politiek in met de boodschap: Nederland is vol. Dat verhaal heeft hij gebruikt als springplank en daarna kon hij een breder verhaal vertellen."

Voor Van der Plas geldt ook dat het stikstofbeleid en de kloof tussen stad en platteland een springplank was, zegt hij: "Inmiddels kan zij in dat thema breder onderwerpen uitdiepen. Zelfs als ze nu het woord stikstof niet meer zou gebruiken, zou dat voor haar campagne denk ik weinig effect hebben."

De Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen staan weer voor de deur. In de podcast De Spindoctors praten we over de spins en frames van de campagne met voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en voormalig hoofd communicatie van de VVD, Raymond Mens.

Ster advertentie
Ster advertentie