Politiek
BNNVARA

Sjoerdsma (D66): 'Er kan en moet meer hulp naar Oekraïne'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sjoerdsma (D66): 'Er kan en moet meer hulp naar Oekraïne'

Winter is coming. In Nederland betekent dat een extra dikke trui aan terwijl je de energierekening scherp in de gaten houdt. Maar in Oekraïne heeft de winter een hele andere lading. Honderdduizenden Oekraïners moeten zien te overleven in totaal verwoestte gebieden zonder voorzieningen. Gaan zij daarmee wel standhouden tegen de Russische bezetter? En welke verantwoordelijkheid hebben Europese landen hierin? Sjoerd Sjoerdsma, D66-Tweede Kamerlid, zegt in De Nieuws BV dat Nederland extra hulp kan en moet geven.

Het Tweede Kamerlid gaat vandaag in gesprek met Andrii-Zhupanyn, de voorzitter van de Oekraïens-Nederlandse contactgroep voor parlementariërs. Sjoerdsma verwacht dat het gesprek zal gaan over het leveren van wapens en de langetermijnvisie over de wederopbouw van Oekraïne, maar dat Zhupanyn de schijnwerpers vooral gaat zetten op de acute noodsituatie in het land en daar ook Nederland om hulp gaat vragen. "De winter komt eraan en gebieden zo groot als Nederlandse provincies zijn kapotgeschoten en niet voorzien van gas, elektriciteit, voedsel en water. Het is een uitzichtloze situatie."

Schepje bovenop

De Nederlandse samenleving en het kabinet hebben in het verleden ruim gegeven, doormiddel van Giro 555 en miljoenen aan ontwikkelingsgeld en noodhulp. Maar volgens Sjoerdsma kan en moet hier nog een schepje bovenop. Volgens het D66-Kamerlid is het Rode Kruis voorzien van veel geld en midellen, maar is het belangrijkste nu dat die hulp ter plekke aankomt. "Dat is zeer ingewikkeld, maar daar kunnen Nederland en Europese landen wat in betekenen door ervoor te zorgen dat in deze cruciale weken voor de winter mensen voorbereid zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Churchilliaans leiderschap'

Nu zijn er in Nederland ook genoeg crises die vragen om diepe zakken. De vraag rijst of het kabinet Oekraïne wel kan blijven steunen. Dat hangt volgens Sjoerdsma allemaal af van de opstelling van premier Rutte. "Hij is de belichaming van het haalbare, maar hij zou ander leiderschap moeten tonen." Sjoerdsma spreekt over 'Churchilliaans leiderschap': "Hij moet centraal stellen dat in Oekraïne voor ons alles op het spel staat. Onze manier van leven, onze vrijheden en gelijkheden en onze welvaart." Volgens Sjoerdsma moet de premier hier meer draagvlak voor creëren.

Volgens Sjoersdsma draagt Rutte dat op dit moment nog niet genoeg uit. "Hij is in principe de Europese nestor en in een uitstekende positie om dit verhaal in Nederland en Europa te vertellen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie