Achtergrond
NOS

Hoe kijkt een pacifist naar de huidige oorlog in Oekraïne?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kijkt een pacifist naar de huidige oorlog in Oekraïne?

Terwijl de Oekraïners grondgebied heroveren, mede dankzij Westerse steun, was er zaterdag een jubileum te vieren in Utrecht. De War Resisters International (WRI) bestaat op de kop af 100 jaar. Een eeuw pacifisme. Reinoud Doeschot is de Nederlandse vertegenwoordiger bij de WRI en is te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Dienst weigeren

De WRI is opgericht in de jaren na de Eerste Wereldoorlog. "Elke keer na een oorlog zegt natuurlijk iedereen: nooit meer oorlog" vertelt Doeschot. De oorlog in Oekraïne biedt weer nieuwe inzichten voor het pacifisme. "Als je een land wil beschermen, ga je dat land verdedigen. Ik zal natuurlijk geen oordeel uitspreken over de Oekraïners die zich tegen het Russische regime willen verdedigen. Maar waar wij de nadruk op leggen is de manieren om Poetin te bestrijden, met geweldloze middelen."

Daar zijn volgens Doeschot veel kansen voor in deze oorlog: "We weten altijd wat er uit een oorlog terecht komt: vernietiging en dood. Als je geweldloze middelen gebruikt is er veel kans om juist dat te vermijden. Bijvoorbeeld dienstweigeraars uit Wit-Rusland, die gevlucht zijn en zich nu illegaal in buurlanden bevinden. Het zou heel mooi zijn als Europa die dienstweigeraars verblijfsstatus geeft en kunnen zorgen dat ze in Europese landen kunnen werken."

Geen strijd aan gaan

Er zijn veel mensen die oorlog zien het als een voetbalwedstrijd, vertelt Doeschot. "Je bent voor de ene partij of voor de andere. En als je een keer een vraag stelt, wordt je raar aankeken. Er zijn veel voorbeelden waarin geweldloze middelen heel goed hebben geholpen. Denemarken is daar een goed voorbeeld van, waar Duitsers door Denen zijn 'binnengelaten' in de Tweede Wereldoorlog. Daar heeft 99 procent van de Joden de oorlog overleefd."

"Ik denk dat het op dit moment een grote opgave is voor pacifisten om te zorgen dat er zoveel mogelijk dienstweigeraars is Rusland en Wit-Rusland komen. Het gaat niet alleen om een morele keuze, maar ook een keuze om effectiviteit," voegt Doeschot toe.

Hoe kijkt een pacifist naar de huidige oorlog in Oekraine?

Ster advertentie
Ster advertentie