Buitenland
BNNVARA

Oekraïense kinderen in bezet gebied krijgen Russisch onderwijs: 'Ouders en docenten onder druk gezet'

foto: Michiel Driebergenfoto: Michiel Driebergen
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïense kinderen in bezet gebied krijgen Russisch onderwijs: 'Ouders en docenten onder druk gezet'

De eerste schooldag in Oekraïne zit er alweer bijna op. En die zal er heel anders uitgezien hebben dan in Nederland. Want hoe geef je les in oorlogstijd onder bedreiging van de bezetter? Correspondent Michiel Driebergen was in Kiev bij opening van het schooljaar en vertelt bij De Nieuws BV over de druk die door Rusland wordt gelegd op Oekraïense ouders en docenten.

Allereerst ziet Driebergen ondanks de situatie waarin de kinderen zich bevinden dat ze blij zijn weer naar school te kunnen en hun vrienden en vriendinnen, sinds lange tijd, weer te zien. Zo heeft Driebergen in tijden niet zoveel mensen in feestelijke kleding op straat gezien als vandaag: "Het is echt een nationale feestdag".

Veiligheid

Er is veel veranderd sinds de laatste keer dat de kinderen naar school konden. Zo is veiligheid dit jaar een belangrijk thema zegt de correspondent. Zo krijgen van de 750 leerlingen die de school in Kiev telt er maar 50 klassikaal les. De rest van de 700 leerlingen volgt de lessen online, verspreid over binnen- en buitenland. "Het is erg verstrooid, maar de eerste pogingen om zo veilig mogelijk les te geven worden nu wel gedaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Russisch lespakket

Op scholen in Kiev, dat niet bezet wordt door Rusland, wordt de draad in het onderwijs weer rustig opgepakt. Maar in door Rusland bezette gebieden moeten scholen het Russisch lespakket onderwijzen. Wat dat lespakket precies inhoudt, weten we niet precies zegt Driebergen. Van Oekraïense bronnen, voornamelijk via Telegram-kanalen, heeft de correspondent begrepen dat de nadruk van het lespakket ligt op 'het concept van het Moederland laten ontwaken'. Driebergen: "Ze moeten de culturele en historische eenheid van het Russische volk propageren. Daar gaat het om, patriottisme voor Rusland bevorderen."

Loyaliteitsverklaring

Om dit te bewerkstelligen moeten docenten in Oekraïne schriftelijk instemmen met het lesprogramma door een loyaliteitsverklaring te ondertekenen. Volgens de correspondent gebeurt dit niet zonder slag of stoot. "Er zijn berichten van docenten die weigeren naar school te komen en te werken."

Onder druk

Maar niet alleen docenten worden onder druk gezet door het Kremlin, ook ouders moeten het ontgelden. "Oekraïense ouders krijgen het bericht dat ze hun kinderen naar school moeten laten gaan. Doen ze dan niet, dan krijgen ze eerst een waarschuwing en vervolgen een boete van 650 euro."

Op de website van het Kremlin wordt vermeldt dat in de door Rusland gecontroleerde gebieden ouders 10.000 roebel (omgerekend 166 euro) krijgen als ze hun kinderen in september naar school laten gaan.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie