Politiek
BNNVARA

Kinderen moeten online beter beschermd worden: 'Als ouder heb je niet alles in de hand'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen moeten online beter beschermd worden: 'Als ouder heb je niet alles in de hand'

Kinderen kunnen ongestoord TikTok en Snapchat gebruiken. Dat terwijl de zorgen over de privacy rondom de apps blijft groeien. Daarom wil de ChristenUnie een Kinder Autoriteit Persoonsgegevens aanstellen zodat er extra aandacht komt voor de veiligheid van kinderen online. Vandaag stemt de Kamer over dit voorstel. "Snapchat luistert mee met misschien wel intieme gesprekken met mijn dochter en gebruikt dat vervolgens om er beter van te worden", zegt ChristenUnie-Kamerlid Nico Drost in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Snapchat kwam onlangs met een chatbot. Kinderen kunnen daar één op één mee praten. Drost schrok zich rot toen hij hierover sprak met zijn dochter, want: waar blijven de berichten die zij aan de bot stuurt? "Zolang jij die berichten niet verwijdert, gebruiken wij de berichten om onze producten en diensten te verbeteren", antwoordde de chatbot.

Snapchat luistert mee met intieme gesprekken

"Oftewel, Snapchat luistert mee met misschien wel intieme gesprekken met mijn dochter en gebruikt dat vervolgens om er beter van te worden", zegt Drost. Het gaat hierbij dus over commercieel gewin over de rug van kinderen, vervolgt Drost: "Kwetsbare kinderen delen hun geheimen. Vroeger deden we dat misschien in een dagboek, nu luisteren die diensten mee en gaat het om gegevens die kinderen delen met bedrijven. Dat wil ik niet, dat vind ik geen goed idee."

Gegevens van kinderen

In eerste instantie weten we dat deze gegevens worden gebruikt om gerichte reclame op kinderen af te sturen. "Zeker nu het ook gaat over AI is het goed om stil te staan bij: wat zien we over tien jaar? We weten niet wat deze tech-bedrijven met die gegevens doen", zegt Freek Zwanenberg van Bureau Jeugd en Media. "Het kan doorverkocht worden, er is geen controle over. Dit werd zomaar ineens gelanceerd."

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Drost moeten we "terug naar de bron, dus waar bedrijven beginnen met programmeren van apps die ze aan kinderen geven. Op het moment dat ze beginnen programmeren moeten ze zich er bewust van zijn, hier zijn kinderrechten in het spel. Het gaat hier om privacy van kinderen."

'Als ouder heb je niet alles in de hand'

Als het gaat om kinderen, gaat het natuurlijk ook om ouders. "Je kunt jouw kind individueel privacy-besef bijbrengen. Wat deel ik wel of niet, en daar duidelijke afspraken over maken", aldus Zwanenberg. "Het moment dat we te maken krijgen met geavanceerde AI chatbots zul je daar misschien verder in moeten gaan." Zo is het van belang dat kinderen weten dat er achter die chatbots bedrijven schuilen.

"Als ouder heb je niet alles in de hand", zegt Drost. "Je hebt hulp nodig." Bovendien moet de online veiligheid van kinderen ten alle tijden gewaarborgd worden. Volgens Drost moet daarom de Kinder Autoriteit Persoonsgegevens in het leven worden geroepen. "Zo geven we kinderen meer een stem en ook een plek aan tafel", aldus Drost. Vanmiddag wordt er door de Kamer gestemd over het voorstel van Drost gestemd.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie