Politiek
EO

Heerma: CDA is tegen 2G, maar wet niet definitief van tafel

  1. Nieuwschevron right
  2. Heerma: CDA is tegen 2G, maar wet niet definitief van tafel

Donderdag stemt de Tweede Kamer over de motie van SGP en Omtzigt om de 2G-maatregel helemaal van tafel te vegen. Het CDA is in de huidige situatie tegen 2G, maar de partij wil de wet tegelijkertijd nog niet helemaal van tafel halen, zegt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma in Dit is de Dag. "De motie dwingt ertoe om de wet nu in te trekken en daar ben ik geen voorstander van."

Wat wil Pieter Heerma met zijn CDA?

Meer en meer partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet het wetsvoorstel voor de 2G-maatregel van tafel veegt, nog voordat er over de wet wordt gedebatteerd. CDA-fractievoorzitter Heerma vindt dat de 2G-maatregel in de huidige situatie "niet proportioneel" is. "Maar ik ben ook geen voorstander van een motie die het kabinet dwingt om zonder wetsbehandeling zo’n wet in te trekken," redeneert Heerma, "daarom zullen we tegen deze motie stemmen."

Net als andere partijen heeft ook het CDA geworsteld met de vraag of 2G, het beleid waarbij enkel gevaccineerde of genezen mensen toegang krijgen, wel een proportionele maatregel is. "Maar de huidige kennis zegt dat het 2G-systeem geen meerwaarde heeft boven het 3G-systeem en dan is het ook geen proportionele maatregel", aldus de CDA-voorman.

Gereedschapskist

Volgens Heerma zit de 2G-maatregel voorlopig ook nog helemaal niet in de gereedschapskist: "Iets kan daarin zitten als er een wet voor is aangenomen en dat is er op dit moment niet." Het coronatoegangsbewijs (CTB) moet volgens hem wél in de gereedschapskist blijven: "CTB nu al schrappen is niet verstandig". Heerma vervolgt: "De vraag is: ga je de basis van het CTB helemaal schrappen? Of stop je ermee, bouw je het af en hoop je het nooit meer nodig te hebben? Ik denk het laatste."

Voor de komende weken ziet Heerma ruimte om 'veel meer' te versoepelen. Woensdag lekte het bericht uit dat ook het kabinet eind deze maand de regels flink wil verruimen. "We moeten nog even een slag om de arm houden, maar ik hoop dat dit de koers is en ik denk dat het ook kan", aldus Heerma.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie