Binnenland
EO

Marc Bonten tekent Onverdeeld Open niet: 'Coronapas kán verschil maken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marc Bonten tekent Onverdeeld Open niet: 'Coronapas kán verschil maken'

Arts-microbioloog en OMT-lid Marc Bonten gaat de petitie Onverdeeld Open van oud-staatssecretaris Mona Keijzer niet tekenen. Volgens hem is het plan om de CoronaCheck af te schaffen veel te definitief. "Er zijn situaties waarin die pas, in de vorm van 2G of 3G, echt een verschil kan maken", vindt hij.

Is het tijd om het coronatoegangsbewijs af te schaffen?

De omikron-variant is milder dan de delta-variant, waardoor de QR-codes niet effectief lijken te zijn. Maar, vindt Bonten: "Als je hem nu weggooit en niet in de gereedschapskist houdt, kan je later, bijvoorbeeld in het najaar, een probleem krijgen." Hij snapt de weerzin tegen de app ook niet: "Het geeft juist de mogelijkheid dat je minder snel in een lockdown terecht komt en er sneller weer uitkomt."

Mona Keijzer en Ronald Meester, twee van de initiatiefnemers van Onverdeeld Open, wezen in Geld of je Leven op onderzoek van de Universiteit Delft, waaruit blijkt dat de CoronaCheck slechts deels effectief is. Bonten kent dat onderzoek, maar stelt juist ook dat in de studie staat dat er scenario’s zijn waarin het instrument wèl nuttig is: "In oktober zaten we in zo’n scenario, maar toen is de app niet goed toegepast."

'Buiten gebruik stellen'

Hoogleraar Publieke Instituties en Governance Arjan Boin ondertekende de petitie wél. "Hij moet vandaag nog worden afgeschaft", vindt hij. Wat Boin betreft hoeft de app niet helemaal uit de gereedschapskist, maar kan hij tijdelijk "buiten gebruik worden gesteld."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie