Binnenland
EO

Mona Keijzer over QR-codes: 'Het zet mensen tegen elkaar op en schendt grondrechten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mona Keijzer over QR-codes: 'Het zet mensen tegen elkaar op en schendt grondrechten'

De petitie 'Onverdeeld open' een initiatief van onder anderen oud-staatsecretaris Mona Keijzer is in korte tijd al meer dan 600.000 keer getekend. Ze hoopt in gesprek te kunnen met leden van het kabinet en de Tweede Kamer met als doel om de CoronaCheck af te schaffen: "De coronapas is heel beperkt effectief", zegt Keijzer in Geld of Je Leven.

Mona Keijzer over Petitie: Onverdeeld Open

In het vorige kabinet, waar Keijzer namens het CDA staatssecretaris voor Economische Zaken was, stond zij bekend als criticaster van het beleid waarin alleen naar volksgezondheid werd gekeken. De tegenstelling 'geld of je leven' (niet toevallig de naam van het programma waarin ze te gast was) is vals, stelt ze. Voor heel veel mensen valt het hier samen, vindt ze: "Hierachter zitten heel veel ondernemers die weten dat minder mensen naar cafés, restaurants of concerten gaan."

Het kabinet liet de Universiteit van Delft uitzoeken wat de invloed van de CoronaCheck zou zijn. Hun conclusie was 'beperkt effectief'. Een reden voor Keijzer dat de app moet worden afgeschaft. "Dat was gebaseerd op de delta-variant, met de omikron is het nóg minder", aldus de CDA’er. "Waarom houdt het kabinet hieraan vast?" vraagt ze zich af.

Volgens Keijzer zijn er genoeg alternatieven: "Zorg dat huisartsen geld tijd en ruimte hebben om hun kwetsbare patiënten te benaderen. Zorg dat verpleegkundigen na twee jaar niet gillend de zorg uit rennen omdat ze te veel bezig zijn met papieren invullen."

Medische apartheid

Een van de mede-initiatiefnemers is Ronald Meester, filosoof en hoogleraar Waarschijnlijkheidsrekening aan de VU. Hij stelt dat 'de tijd rijp was' voor de petitie. "De maatregelen geven schijnveiligheid", vindt hij. "Veel mensen zijn nu besmet met omikron, maar ook als je besmet bent, heb je een QR-code dus kun je de kroeg in. Mensen beginnen dat nu in te zien", aldus de hoogleraar.

Eerder sprak Meester van 'medische apartheid'. Dat is een "beladen term", geeft hij toe, maar hij gebruikte hem niet zomaar. "Ik zie families en vriendengroepen die uit elkaar worden gereten, dit heeft enorme invloed op de maatschappij."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie