Politiek
KRO-NCRV

De wisselende macht van de provincie: van windmolens tot kerncentrales

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De wisselende macht van de provincie: van windmolens tot kerncentrales

Wat voor rol speelt een provincie in grote besluiten rond bijvoorbeeld plaatsing van windmolens of kerncentrales? Ze bespelen een wisselende rol, maar altijd een belangrijke: "Daarom zijn de provinciale verkiezingen ook zo belangrijk", aldus commissaris van de Koning in Utrecht, Hans Oosters bij Spraakmakers.

Han Polman en Hans Oosters (Commissarissen van de Koning) over de groeiende rol van provincies

De provincie Utrecht moet meer windmolens gaan plaatsen. Veel gemeenten aarzelen over plaatsing en het is juist het provinciebestuur dat hier een beslissende rol in speelt. Hebben gemeenten hierdoor niet het nakijken? "Het klopt dat de provincie hier een beslissende rol in speelt. Maar dat doen we altijd in overleg met de gemeente. En waar het moeilijk is helpen we in de ruimtelijke ordening."

'Valt weer iets te kiezen'

Juist om dit soort onderwerpen zijn de Provinciale Verkiezingen volgens Oosters zo belangrijk. "Er valt weer echt iets te kiezen. Want waar de ene partij positief tegenover de windenergie staat, is de ander weer faliekant tegen."

Nog een kerncentrale, wat heeft Zeeland eraan?

Een stukje verderop in Zeeland wordt ook druk gewerkt aan nieuwe energievormen. Met één verschil, hier heeft de provincie niet de touwtjes in handen. De regering wil namelijk de kerncentrale in Borssele behouden en wil nog twee centrales bij bouwen, eventueel in Zeeland.

"We stellen als provincie hier wel de nodige voorwaarden aan", vertelt de Zeelandse commissaris van de Koning, Han Polman. "Bijvoorbeeld het voorkomen van veel hoogspanningsmasten en overlast tijdens de bouw van een eventuele kerncentrale. Maar vooral, we doen dat in nationaal belang. Dus stellen we de vraag: wat heeft Zeeland eraan?" Hoewel de provincie op deze plek dus niet doorslaggevend kan zijn is haar rol volgens Polman nog steeds belangrijk. "Den Haag kan niet zomaar om die voorwaarden heen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie