Politiek
WNL

Partijen roeren zich voor Provinciale Statenverkiezingen

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Partijen roeren zich voor Provinciale Statenverkiezingen

Begin maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen: een belangrijk moment voor partijen om zich te profileren. Vooral voor kleine partijen zoals de BoerBurgerBeweging (BBB) en JA21 zijn de verkiezingen een kans om kiezers aan zich te binden. Campagnestrateeg Marco Oosterhout ziet dat veel partijen kiezen voor één thema om zich in de kaart te spelen. Onverstandig vindt hij.

Video niet beschikbaar

"Een gezonde partij heeft een breed scala aan kiezers en niet mensen die kiezen voor een partij omdat ze een bepaald standpunt aanhangen over bijvoorbeeld stikstof of de asielcrisis," zegt Oosterhout in WNL Haagse Lobby. Een breder scala zorgt voor meer stabiliteit als een partij gaat groeien. Voorbeelden uit de geschiedenis zoals de LPF leren dat er vaak ruzie en onenigheid in een partij ontstaat als er gefocust wordt op één of enkele standpunten.

Caroline van der Plas van BBB is er niet bang voor dat iets dergelijks bij haar partij zal gebeuren. "Ik luister altijd naar mijn gevoel als we een nieuw iemand aannemen. Ik heb weleens mensen weggestuurd omdat ik vond dat ze niet goed bij de partij pasten," aldus Van der Plas. De verwachting is dat BBB weer flink veel stemmers gaat afsnoepen van het CDA en dat het CDA daarom richting BBB opschuift. Oosterhout vindt dat ook goed terug te zien aan de verkiezingscampagne van de partij. "Eén van hun thema's is 'helpen', daarmee vis je wel in de vijver van Van der Plas."

Dinsdag verschijnt de peiling van EenVandaag. Voor veel politieke partijen is dat een belangrijke graadmeter hoe ze ervoor staan in de peilingen.

Hoe bereiden partijen zich voor op de Provinciale Statenverkiezingen? (13 februari 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie