Politiek
EO

VVD wil energie van eigen bodem: 'Meer boren in de Noordzee'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD wil energie van eigen bodem: 'Meer boren in de Noordzee'

We moeten zoveel mogelijk kiezen voor energie van eigen bodem. Daarvoor pleit de VVD vandaag. "We kozen in het verleden al snel voor gas uit Rusland, maar we betalen nu de prijs ervoor", zegt Kamerlid Silvio Erkens in Dit is de Dag.

Het plan van de VVD kent twee grote punten, vertelt Erkens. Allereerst: zoveel mogelijk zelf doen. Het gas uit Rusland leek goedkoop, maar dat was het uiteindelijk helemaal niet, zegt Erkens. "Goedkoop bleek duurkoop te zijn. We zijn nu bezig met de energietransitie waarin we onze energievoorziening al ombouwen, ik zou dan zeggen: laten we de keuze maken om zoveel mogelijk in Nederland zelf te doen", zegt hij.

Ten tweede is de rest van de energie halen uit bevriende landen. We kunnen niet alles zelf doen, dus dan moet de import zoveel mogelijk van onze vrienden worden gekocht: in plaats van Rusland, hadden we ook voor Noorwegen kunnen kiezen, zegt Erkens. Dat leek duurder, maar met deze energiecrisis is dat niet zegt, zegt hij.

Moeten we zoveel mogelijk gas uit eigen land produceren?

Tweede Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren is het eens met Erkens als het gaat om het onafhankelijk worden van andere landen, maar wil dat op een hele andere manier. Zij pleit voor energiebesparing. "We moeten naar een duurzame transitie", vindt zij. "Dat is veel efficiënter."

Gas winnen in de Noordzee

Erkens wil graag dat we meer gas uit de Noordzee gaan halen. "Daar zit niet voldoende om aan je verbruik te voldoen, maar er zijn nog wel een aantal velden die kunt winnen. Daar moet wel een einddatum aan zitten, want we willen de klimaatambities halen, maar zolang er gas nodig is, haal ik het liever van eigen bodem zodat de opbrengsten ook in de staatskas komen."

Er zit inderdaad nog wel gas in de Noordzee, zegt energie-expert Rene Peters van TNO, maar dan moet er wel flink worden geïnvesteerd. Bedrijven zijn niet geneigd daar te boren, omdat de gasvelden nogal klein zijn. "Dat is 2 tot 4 miljard kuub gas", zegt Peters. Jaarlijks gebruiken we ongeveer 31 miljard, dus het is daar maar een klein deel van. Dit eigen gas pompen is goedkoper dan het uit het buitenland halen, zegt hij.

Theunissen vindt het gas winnen "een heel slecht idee". "Het is heel achterhaald, we hebben die tijd helemaal niet meer door de klimaatcrisis." Als je nu in gas gaan investeren, zit je daar nog jarenlang aan vast, denkt ze. De lagere prijs maakt haar niet zoveel uit: "Ik vind gas winnen écht een verkeerd uitgangspunt."

Groningen

Toch hebben we nog wel even gas nodig, zegt Peters. We zitten in een tussenfase waarin we nog niet volledig duurzame energie kunnen gebruiken. "We hebben ons door de gaswinning in Groningen af te bouwen afhankelijk gemaakt van het buitenland", zegt Peters.

De VVD is er overigens niet voor om weer gas uit het Groninger gasveld te halen: "Dat gaat niet als een aap uit de mouw komen. Dat hoofdstuk is wat ons betreft wel echt gesloten", aldus Erkens.

Ster advertentie
Ster advertentie