Binnenland
NTRPowNed

Borssele als voorkeurslocatie voor twee nieuwe kerncentrales: wat vinden de inwoners daarvan?

foto: ANP / LEX VAN LIESHOUT
  1. Nieuwschevron right
  2. Borssele als voorkeurslocatie voor twee nieuwe kerncentrales: wat vinden de inwoners daarvan?

Het Zeeuwse dorpje Borssele is door het kabinet aangewezen als voorkeurslocatie voor twee nieuwe kerncentrales. In 2035 zouden deze kerncentrales naast de huidige centrale worden geplaatst, die daarmee ook langer openblijft dan de beoogde sluitingsdatum in 2033. De meningen in het dorp hierover zijn verdeeld: waar sommigen zich zorgen maken over het afval of de landschapsvervuiling, zien anderen kansen.

Als voorzitter van de dorpsraad van Borssele ziet Pieter Hazelager verschillende zorgen bij de inwoners. Die zorgen gaan niet zo zeer over de kerncentrales zelf, want dat is een bestaand gegeven. “Maar er zijn wel enorme zorgen over wat dat betekent voor de bouw, de omgeving en de leefbaarheid van het dorp,” vertelt Hazelager in 5 Dagen.

Koeltorens en hoogspanningsmasten

De komst van nieuwe kerncentrales betekent namelijk ook een bouwperiode van minstens tien jaar, extra hoogspanningsmasten en mogelijke koeltorens. Dat zijn torens van soms meer dan 150 meter hoog, die dienen om de warmte van de kerncentrale af te voeren. Bij de huidige kerncentrale staat geen koeltoren, omdat de Westerschelde wordt ingezet voor het koelproces.

Jan Krijger, eigenaar van de buurtsuper in Borssele, is voorstander van de kerncentrales. Maar hij wil wel graag gecompenseerd worden voor de komst van bijvoorbeeld de koeltorens. “Wij willen geen koeltorens hier, maar je kan wél een deel van de restwarmte van de centrale gebruiken om bijvoorbeeld het dorp te verwarmen. Dat levert gratis energie op. En dan hebben wij ook wat”, aldus Jan. Deze zomer sluit de winkel definitief, in verband met de hoge energiekosten die hij niet langer meer kan opbrengen.

Een goede buurman

De winkel van Jan ligt vlakbij de huidige kerncentrale, die eigendom is van de Elektriciteits Productiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ). “De meeste mensen hier in het dorp, hebben gewoon een goede buurman aan EPZ”, zegt hij.

Als vrijwilliger bij de brandweer komt hij er zelf regelmatig. “Die veiligheidsvoorzieningen zijn daar heel hoog.” En dus is er bij hem ook geen angst dat er iets misgaat. Het alternatief, groene energie door windmolens, heeft volgens Jan ook nadelen. “Nu concentreer je op één plaats een energiecentrale, of meerdere energiecentrales. Dat is beter dan heel het landschap verpesten met een heleboel windmolens.”

Ook ziet hij andere voordelen van de eventuele komst van twee nieuwe kerncentrales, zoals extra werkgelegenheid en bedrijvigheid, wat bijvoorbeeld goed kan zijn voor de horeca. Pieter Hazelager van de dorpsraad kijkt daar anders naar: “We hebben hier een kerncentrale staan en er is maar één werknemer van de kerncentrale Borssele die ook in het dorp Borssele woont. Nee, de huidige kerncentrale heeft sociaal, maatschappelijk en economisch niet een waarde voor het dorp.”

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie