Naar homepage
Pointer

ReportersNL
KRO-NCRV

foto: Pointer / KRO-NCRVfoto: Pointer / KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. ReportersNL

ReportersNL is een wekelijkse rubriek van POINTER, voorheen Reporter Radio, waarin we regionale onderzoeksjournalistiek een landelijk platform bieden. Samen met onze mediapartners initiëren we onderzoeksprojecten. We werken samen met het Dagblad van het Noorden, Noordhollands Dagblad, De Limburger, Omroep Gelderland, Tubantia, de Leeuwarder Courant en Vers Beton. De rubriek wordt samengesteld door onderzoeksjournalisten Ids Nicolai, Joost Wilgenhof, Hans van Dijk en coördinator Pim Peterse .

We horen graag wat je vindt van de ReportersNL-uitzendingen. Stuur ons een e-mail met een reactie of tips, of volg ons op Twitter, #ReportersNL of Facebook. Bekijk ook het overzicht op onze Pointer pagina.


Uitzending: iedere zondag van 19:45 uur tot 20:00 uur op NPO Radio 1.

Reporter Radio - ReportersNL 2020 kun je hier vinden.

Verwijderen dwangtattoos niet vergoed

Slachtoffers van gedwongen prostitutie worden soms gebrandmerkt door hun pooier met een tatoeage. De vrouwen zijn blijvend beschadigd, maar de verzekeraar vergoedt het verwijderen van zo’n dwangtattoo niet, meldt Omroep Gelderland.

Te gast zijn journalist Nine Pankras (Omroep Gelderland) en Janine Janssen, lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties van Avans Hogeschool.

Arbeidsmigrant soms onvindbaar

Van lang niet alle arbeidsmigranten is bekend waar zijn verblijven. En dat kan grote gevolgen hebben, na bijvoorbeeld een ongeval. Een Poolse werknemer viel met heftruck en al door een luik in Deventer en was daarna onvindbaar. Een oplossing voor deze problematiek ligt klaar, maar wordt nog niet ingevoerd.

En waar is de Poolse werknemer uit Deventer gebleven? Journalist Sharon Ponsteen van Tubantia ging op zoek en is te gast bij ReportersNL. Ook te gast is SP-kamerlid Bart van Kent.

ReportersNL: datalek bij misbruik in danswereld

Vlak voor de zomer onthulde het Noordhollands Dagblad grensoverschrijdend gedrag in de professionele danswereld. Dansers kregen te maken met seksueel misbruik en mishandeling. Nu blijkt dat een oud-danser die in vertrouwen hulp zocht, te maken kreeg met een datalek.

Te gast is Marco Knippen, journalist van het Noordhollands Dagblad en schrijver van de verhalen over het dansmisbruik.

Lees het artikel van Marco Knippen: Iedereen keek ongevraagd mee in het patiëntendossier in het Noordhollands Dagblad.

Gemeentelijke Geschillen

Gemeentepolitiek is niet alleen erg belangrijk, maar het kan ook verschrikkelijk misgaan. Kranten staan vaak bol van de zoveelste Haagse rel, maar ook in de gemeente kan men flink tekeergaan. Wethouders die elkaar de tent uitvechten of miljoenen euro's die verkwanseld worden aan een prestigeproject. De controlerende journalistieke taak wordt vaak opgepakt door de eenzame raadsverslaggever.

Deze zomer in Pointer, elke week op NPO Radio 1, de ReportersNL-zomerserie: Gemeentelijke Geschillen, zeven reportages over gemeentepolitiek in samenwerking met onderzoeksjournalisten van onze mediapartners, geduidt door huispoliticoloog Klaartje Peters.


11 juli
Geheime deal Bloemendaal (Noordhollands Dagblad)


25 juli
Het Hoogmoedige Hoogeveen komt voor de val (Dagblad van het Noorden)


1 augustus
David & Goliath in Zuid-Limburg (De Limburger)


8 augustus:
Het Smallingerland-trauma (Leeuwarder Courant)


15 augustus
Burgemeester Baars is de Baas (Omroep Gelderland)


22 augustus:
De Hoekse Lijn (Vers Beton)


29 augustus:
De alleenheerser van Tubbergen (Tubantia)


Problemen met Twentse afvalwaterinjectie

Pointer 04 juli 2021 19:00 - 20:00

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SotM) gaat scherper toezien op de afvalwaterinjecties door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in lege gasvelden in Noordoost-Twente. Dit omdat de NAM breuken in de leidingen niet opgemerkt, onderzocht en gemeld heeft bij de toezichthouder. Dat brengt risico's voor het drinkwater met zich mee. 

Te gast zijn onderzoeksjournalist Leo van Raaij van Twentsche Courant Tubantia en grondwaterexpert Niels Hartog van onderzoeksinstituut KWR.

ReportersNL: steeds meer twijfels over Feyenoord City

Pointer 20 juni 2021 19:00 - 20:00


Gaat het nieuwe Feyenoordstadion, Feyenoord City, er nog komen? De plannen liggen er al meer dan tien jaar, maar er staat nog geen paal in de grond. De financiering blijft een heikel punt. Inmiddels lopen de gemoederen flink op in Rotterdam en nemen de twijfels bij de raadsleden toe. De gemeenteraad moet begin juli beslissen over een bijdrage van 40 miljoen euro. Te gast is Bram Logger van Vers Beton over de ontwikkelingen rond de geplande nieuwe voetbaltempel van Feyenoord.

ReportersNL: inspraak Gelders woonproject loopt uit op echec

In het Gelderse dorp Hoog-Keppel is veel behoefte aan starterswoningen. Als er een stukje gemeentegrond vrijkomt wil de gemeente Bronckhorst samen met het dorp een woningplan opzetten. Maar van het meebeslissen komt weinig terecht. De wethouder schond de inspraakprocedure en er komen juist seniorenwoningen, zo meldt Omroep Gelderland.

Te gast zijn Meike Sjoer van Omroep Gelderland en hoogleraar bestuursrecht Raymond Schössels over inspraak bij gemeenteprojecten.

ReportersNL: Grote wegenprojecten geplaagd door grondproblemen

Grote infrastructuurprojecten gaat regelmatig gepaard met grote problemen in de bodem. Goed bodemonderzoek wordt daarbij niet altijd gedaan, met verzakkende huizen en grote kostenoverschrijdingen tot gevolg. Wie let er op de bodem?

Met reportages over verzakte huizen in Maastricht in samenwerking met Rob Cox van de Limburger en kostenoverschrijdingen in Groningen in samenwerking met Johan de Veer van het Dagblad van het Noorden.

Te gast is bodemexpert Roelof Stuurman en bouwrechtadvocaat Rob Bleeker.


Bodemregels overtreden in Twente

zaterdag 22 mei 2021

Regels voor het gebruik van grond worden regelmatig niet nageleefd. Voor landbouwgrond gelden strengere normen dan voor wonen en voor industriegrond. Die bodemsoorten mogen daarom niet vermengd worden.

Maar dat gebeurt toch, zo blijkt uit onderzoek van Tubantia, de Stentor en de Gelderlander, verenigd in onderzoeksredactie het Schone Oosten. Te gast is Leo van Raaij van Tubantia.

Drugszaak wankelt door cowboycultuur

zondag 16 mei 2021

Agenten in het Limburgse Horst namen het bij het aanpakken van de misdaad niet al te nauw met de regels. Zij maakten volgens de politie misbruik van hun bevoegdheden. Vijf agenten kregen in oktober ontslag. Een drugszaak van de politie Horst wankelt nu door de kwestie, zo meldt De Limburger.

Te gast zijn onderzoeksjournalisten Rik van Hulst en Sjors van Beek van De Limburger, die voor hun verhalen over de kwestie de journalistieke prijs De Tegel wonnen.

Steeds meer gemeentelijke handhavers door corona

zondag 9 mei 2021

In Oost-Nederland komen er steeds meer gemeentelijke handhavers bij. Gemeenten geven dat het aantal Buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) in overheidsdienst met 10 procent is toegenomen, vooral door extra inzet voor de naleving van de coronamaatregelen. Ook dit jaar wordt er weer een groei van het aantal BOA's verwacht.

Ook blijkt uit het onderzoek van de Twentsche Courant Tubantia, de Gelderlander en de Stentor dat een kwart van de gemeenten in Oost-Nederland wapens wil voor de BOA. De helft van de ondervraagde gemeenten vindt dat geen goed idee.

Wat is de toekomst van de gemeentelijke handhaver? Te gast is onderzoeksjournalist Anne Boer van de Stentor.

Duitse justitie frustreerde uitlevering oorlogsmisdadiger met oorlogswetten

zondag 2 mei 2021

Een decreet van Hitler leverde hoge Duitse justitieambtenaren in 2002 de argumentatie om het weer opsluiten van Klaas Carel Faber te frustreren, zo meldt het Haarlems Dagblad. De Duitse ambtenaren zagen een aantal juridische obstakels en baseerde zich daarbij op de Duitse wetgeving. Nederlandse ambtenaren reageren verbolgen. In het licht van de geschiedenis vonden zij de argumentatie van de Duitse collega’s ronduit bizar.

Historicus Jan de Roos doet al jaren onderzoek naar Faber en was te gast in ReportersNL.

Overheid moet bijspringen om Thialf te redden

zondag 25 april 2021

Schaatstempel Thialf in Heerenveen lijdt al jaren financieel verlies. Om een failissement af te wenden springen de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen bij met extra geld. Ze willen dat de Rijksoverheid ook meebetaalt om Thialf te redden. Kan de wereldberoemde schaatsbaan ooit zonder overheidssteun bestaan of is dit nou eenmaal de prijs die we betalen voor gouden schaatsmedailles?

Te gast is Ton van der Laan, journalist bij de Leeuwarder Courant, en Ruud Koning, sporteconoom van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het juridische bevingsmoeras van Groningen

zondag 11 april 2021

Steeds meer mensen weten het schadeloket van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) te vinden. De afgelopen jaren is er voor 500 miljoen euro aan vergoedingen ter compensatie van de aardbevingsschade in Groningen uitgekeerd. De ruimhartige toekenning geldt vooral voor lichte schade. Maar gedupeerden met zware funderingsschade kunnen niet bij dit loket terecht, zij verzandden in een juridisch bevingsmoeras.

Te gast is Johan de Veer, verslaggever van het Dagblad van het Noorden.

Digitale wapenscreening nog niet op orde

zondag 4 april 2021

Is het stelsel van wapenvergunningen er tien jaar na de dodelijke schietpartij in Alphen aan den Rijn veiliger op geworden? Na het drama, waarbij de dader met een legaal verkregen wapen zes mensen doodschoot, moest het vergunningenstelsel veel strenger. Maar de langbeloofde digitale psychologische test is nog steeds niet ingevoerd.

Te gast zijn Henk Runhaar, onderzoeksjournalist bij het Leidsch Dagblad, en politiesocioloog Jaap Timmer (Vrije Universiteit).


De Lelylijn en de Friese woningwedloop

zondag 21 maart 2021

De Lelylijn, een beoogde snelle spoorverbinding van Lelystad naar Groningen, is een vurige wens in Noord-Nederland. Ook in de landelijke politiek is er veel steun. Maar als de Noordelijke provincies die lijn willen, moeten ze wel 100.000 huizen bouwen. Het zorgt voor een ware woningwedloop tussen de verschillende gemeenten in Friesland.

Te gast zijn politiek verslaggever Ton van der Laan van de Leeuwarder Courant en bijzonder hoogleraar bevolkingsdaling Bettina Bock van de Rijksuniversiteit Groningen.

Vraagtekens rond dood patiënt GGZ-instelling Wageningen

zondag 14 maart 2021

Omroep Gelderland deed meer dan een jaar onderzoek naar de dood van ggz-patient Robert Dönnges en bracht de podcastserie de Dood van Robert uit. Hij stierf 19 februari in GGZ-instelling de Morèl in Wageningen. Zijn dood is nog steeds omgeven door vraagtekens.

In ReportersNL vertelt onderzoeksjournalist Jenda Terpstra (Omroep Gelderland) meer over de podcast die ze samen met collega Ellen Kamphorst maakte.

Mogelijke belangenverstrengeling bij kazernedeal Weert

zondag 7 maart 2021

De deal die de gemeente Weert met een projectontwikkelaar sloot over het voormalige kazerneterrein roept vraagtekens op. Uit een reconstructie van Dagblad de Limburger blijkt dat de eigenaar van het terrein, projectontwikkelaar HQ, 1,7 miljoen euro te veel betaalde aan de gemeente. De verantwoordelijk wethouder ging na de deal bij de projectontwikkelaar werken.

Te gast is journalist Paul Bots van de Limburger en integriteitsexpert Toon Kerkhoof van de Universiteit Leiden.

Twents cultuurgeld blijft hangen bij gemeenten

zondag 28 februari 2021

De coronacrisis raakt de cultuursector hard, maar geld van de Rijksoverheid om de sector te steunen komt niet altijd op de juiste plek terecht. Ook in Twente zijn de gemeenten verantwoordelijk om het geld te verdelen. Maar wat blijkt: het geld verdwijnt vaak in de algemene portemonnee. Hierdoor kan cultuurgeld uiteindelijk aan andere dingen worden uitgegeven.

Te gast zijn journalist Jeroen de Kleine van Tubantia en cultuuronderzoeker Bastiaan Vinkenburg van Bureau Berenschot.

Vechtscheiding in Limburgse jeugdzorg

zondag 21 februari 2021

Bureau Jeugdzorg Limburg wil voor de tweede keer binnen een jaar de cliëntenraad opheffen. Een hoogst ongebruikelijke stap. Worden de belangen van de Limburgse ouders die met Jeugdzorg te maken hebben straks nog wel behartigd?

Te gast zijn journalist Judith Janssen van De Limburger en Alfred Groenen, voorzitter van de cliëntenraad.

Arme gemeenten dupe van vernieuwd gemeentefonds

zondag 14 februari 2021

Gemeenten in Noord-Nederland zijn boos over de herverdeling van het geld uit het gemeentefonds. Gemeenten zijn voor de helft van hun inkomsten afhankelijk uit van dit door de Rijksoverheid betaalde fonds. De nieuwe verdeling pakt vooral voor arme gemeenten in de regio slecht uit. Zij kunnen in de nieuwe verdeling juist minder geld uit Den Haag verwachten.

Te gast zijn Johan de Veer, politiek verslaggever bij het Dagblad van het Noorden, en Johan Hamster, wethouder financiën van Stadskanaal.

De juridische gevechten van Tata Steel

zondag 7 februari 2021

Tientallen omwonenden van Tata Steel gaan de staalfabriek aanklagen voor het schaden van de gezondheid. Strafpleiter Bénédicte Ficq gaat namens hen aangifte doen. Maar dat zijn niet de enige juridische problemen voor Tata Steel, de fabriek kan nog meer claims verwachten.

Te gast zijn journalist Bart Vuijk van het Noordhollands Dagblad en advocaat Leonard Böhmer over de juridische gevechten van Tata Steel.

Op jacht naar overgebleven troep containerramp

De MSC Zoë verloor in 2019 ten noorden van de Waddeneilanden maar liefst 342 containers. De officiële opruimactie is voorbij, maar er ligt nog veel afval in zee. De Waddenvereniging gaat daar wat aan doen, maar is het eigenlijk niet de verantwoordelijk van de rederij?

We praten met Ellen Kuipers van de Waddenvereniging en journalist Saskia van Westhreenen (Leeuwarder Courant) over de nasleep van de containerramp.

Criminaliteit geïnfiltreerd in Twentse zorginstellingen

Minstens 22 Twentse zorgaanbieders waren in de afgelopen jaren betrokken bij misdrijven zoals wiethandel en seksuele uitbuiting. Dat zijn de bevindingen van het expertisecentrum Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ) dat vorige week vrijdag met een rapport naar buiten kwam. De Twentse gemeenten voerden de afgelopen jaren wel maatregelen uit, maar deze bleken steeds niet toereikend genoeg. Maar nu na de publicatie van het rapport, lijken de Twentse gemeenten eindelijk in beweging te komen.

Zondagavond op NPO Radio1 in Pointer met Angelique Kunst van Tubantia.

Kleine betalingsachterstand groeit snel uit tot grote schuld

Een kleine betalingsachterstand kan snel uitgroeien tot problematische schulden. Het Noord-Hollands Dagblad deed samen met de aanverwante titels zoals het Leidsch Dagblad onderzoek naar schuldhulpverlening. Voor zzp'ers verandert er veel, en schuldhulpverlening is vaak een complexe zaak. Maar er zijn ook steeds meer oplossingen in de maak om problematische schulden te voorkomen.

Te gast is redactiechef Yvo Grote van het Noord-Hollands Dagblad en aanverwante titels. Oud-wethouder van Amsterdam Pieter Hilhorst is ook te gast. Hij presenteert een nieuw soort betalingsregeling die problematische schulden moet voorkomen. Een uitgebreid artikel over dit onderwerp is hier te lezen.

Ster advertentie
Ster advertentie