Pointer

ReportersNL

KRO-NCRV
foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. ReportersNL

ReportersNL is een wekelijkse rubriek van Pointer, voorheen Reporter Radio, waarin we regionale onderzoeksjournalistiek een landelijk platform bieden. Samen met onze mediapartners initiëren we onderzoeksprojecten. We werken samen met het Dagblad van het Noorden, Noordhollands Dagblad, De Limburger, Omroep Gelderland, Tubantia, de Leeuwarder Courant en Vers Beton. De rubriek wordt samengesteld door onderzoeksjournalisten Ids Nicolai, Hans van Dijk en coördinator Pim Peterse.

We horen graag wat je vindt van de ReportersNL-uitzendingen. Stuur ons een e-mail met een reactie of tips, of volg ons op Twitter, #ReportersNL of Facebook. Bekijk ook het overzicht van onze uitzendingen op onze Pointer pagina.

Uitzending: iedere zondag om 19:30 uur op NPO Radio 1.

Reporter Radio - ReportersNL 2020 kun je hier vinden.

Alle uitzendingen van ReportersNL bij elkaar vind je hier

Onderzoeksprojecten:

ReportersNL doet samen met de regionale mediapartners gezamenlijk onderzoek. Hieronder een overzicht van eerdere onderzoeken.

Wethouders die de eindstreep niet halen

Jaarlijks treden er om verschillende redenen veel wethouders af: integriteitskwesties, een verharde bestuurscultuur. Een onderzoek naar wethouders die om politieke redenen het veld moesten ruimen.

Dit onderzoeksproject is tot stand gekomen in samenwerking met drie masterstudenten van de Universiteit van Amsterdam: Pieta Verhoeven, Renette Kwakkenbos en Freek van Leeuwen; het Noordhollands Dagblad, Tubantia en het Dagblad van het Noorden.

Dit onderszoek is een samenwerkingsproject van ReportersNL en de mediapartners:
Wethouder zijn wordt te zwaar, ‘meer wethouders nodig’ (Pointer)

Met slaande deuren het gemeentehuis uit: hoe wethouders soms maar blijven sneuvelen (Pointer)

Noordhollands Dagblad: De wethouder wankelt (pdf)
Noordhollands Dagblad: Grote ego's en korte lontjes (pdf)
Leidsch Dagblad: Driekwart van de tijd ben je bezig je rug te dekken, dat vreet energie (pdf)
Haarlems Dagblad: Watertoren kerkhof vol wethouders in Zandvoort (pdf)

Tubantia: In Twente en de Achterhoek stapten 19 wethouders vroegtijdig op: ‘Geen seconde spijt, ook al heeft het tonnen gekost’ (url)

Dagblad van het Noorden: De wethouder gaat kopje onder (url, premium)

De Limburger: In acht jaar tijd 457 wethouders om politieke redenen opgestapt, van wie 11 in Meerssen (url, premium)

Polderen rond de dijkversterking

De dijken in Nederland moeten hoger om ons tegen het water te beschermen. Maar voor mensen die langs de dijk wonen betekent dat verlies van uitzicht of sloop van je huis. Burgers mogen daarom meepraten over de beste oplossing, maar wordt er ook naar hen geluisterd?

Dit onderzoek kwam tot stand in samenwerking met Omroep Gelderland, De Limburger en het Noordhollands Dagblad.

Lees ook: Dijkbewoners in verzet tegen plannen voor hogere dijken (Pointer)

Te gast in de uitzending is Noelle Aarts professor Socio-Ecological Interactions.

ReportersNL: woonwagenstandplaatsen in Nederland

Na het jarenlange uitsterfbeleid voor woonwagenstandplaatsten moeten gemeenten sinds 2018 in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken nieuwe standplaatsen creëren. Daar komt niet veel van terecht. Veel gemeenten schakelen commerciële bureaus in om de achterstand in te halen, maar ook dat leidt nog niet tot een toename van standplaatsen.
Ondertussen verliezen woonwagenbewoners hun geduld.

Dit onderzoek kwam tot stand in samenwerking met De Limburger en Omroep Gelderland.

Pim Tiggelhoven van onderzoeksbureau Companen en Albert Vermuë van de VNG zijn te gast in de uitzending.

Lees ook: Gemeenten lopen achter bij realiseren woonwagenstandplaatsen (Pointer)

Gemeentelijke Geschillen

Gemeentepolitiek is niet alleen erg belangrijk, maar het kan ook verschrikkelijk misgaan. Kranten staan vaak bol van de zoveelste Haagse rel, maar ook in de gemeente kan men flink tekeergaan. Wethouders die elkaar de tent uitvechten of miljoenen euro's die verkwanseld worden aan een prestigeproject. De controlerende journalistieke taak wordt vaak opgepakt door de eenzame raadsverslaggever.

Deze zomer in Pointer, elke week op NPO Radio 1, de ReportersNL-zomerserie: Gemeentelijke Geschillen, zeven reportages over gemeentepolitiek in samenwerking met onderzoeksjournalisten van onze mediapartners, geduidt door huispoliticoloog Klaartje Peters.


11 juli
Geheime deal Bloemendaal (Noordhollands Dagblad)


25 juli
Het Hoogmoedige Hoogeveen komt voor de val (Dagblad van het Noorden)


1 augustus
David & Goliath in Zuid-Limburg (De Limburger)


8 augustus:
Het Smallingerland-trauma (Leeuwarder Courant)


15 augustus
Burgemeester Baars is de Baas (Omroep Gelderland)


22 augustus:
De Hoekse Lijn (Vers Beton)


29 augustus:
De alleenheerser van Tubbergen (Tubantia)


Vooral arme gemeenten de dupe van voorgestelde herverdeling gemeentefonds

De geplande nieuwe verdeling van het geld uit het gemeentefonds roept felle kritiek op, want vooral arme gemeenten gaan er op achteruit, zo blijkt uit een inventarisatie van Pointer. Het gemeentefonds is de
belangrijkste inkomstenbron van gemeenten en wordt gevuld door het Rijk. De voorgestelde verdeling is onrechtvaardig, waarschuwen experts.

Een samenwerkingsproject met het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en Tubantia.

Grote wegenprojecten geplaagd door grondproblemen

Grote infrastructuurprojecten gaat regelmatig gepaard met grote problemen in de bodem. Goed bodemonderzoek wordt daarbij niet altijd gedaan, met verzakkende huizen en grote kostenoverschrijdingen tot gevolg. Wie let er op de bodem?

Met reportages over verzakte huizen in Maastricht in samenwerking met Rob Cox van De Limburger en kostenoverschrijdingen in Groningen in samenwerking met Johan de Veer van het Dagblad van het Noorden.

Te gast is bodemexpert Roelof Stuurman en bouwrechtadvocaat Rob Bleeker.

De spoedeisende hulp verdwijnt

Het sluiten van spoedeisende hulpposten (SEH) zorgt voor problemen in de regio. Experts waarschuwen voor vermindering van kwaliteit van zorg en toegankelijkheid na het sluiten van de posten. De afgelopen tien jaar zijn er 22 SEH-posten verdwenen en die trend zet door.

Dit is een productie van ReportersNL, waarbij in samenwerking met regionale partners Omroep Gelderland, Leeuwarder Courant, Noord-Hollands Dagblad, Dagblad van het Noorden en dataplatform KRO-NCRV Pointer onderzoek is gedaan naar de bereikbaarheid van de spoedeisende hulpposten in Nederland.

Lees ook: Spoedeisende hulp niet overal goed bereikbaar: waar liggen de 'zorgwoestijnen'? (Pointer)

en: Experts maken zich zorgen over het verdwijnen van de spoedeisende hulp (Pointer)

Te gast is Suzanne Kruizinga, voormalig bestuurder van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en een van de eerste SEH-artsen in Nederland.

ReportersNL is een wekelijkse rubriek op NPORadio1 van Pointer Radio waarin we regionale onderzoeksjournalistiek een landelijk platform bieden en samenwerken met onze mediapartners: Dagblad van het Noorden, Noordhollands Dagblad, De Limburger, Omroep Gelderland, Tubantia, de Leeuwarder Courant en Vers Beton. ReportersNL wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Ster advertentie
Ster advertentie