Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Hoe worden kijkcijfers gemeten?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Hoe worden kijkcijfers gemeten?

Wanneer het Nederlands elftal speelt, kijken veel mensen samen naar de televisie. De volgende ochtend worden de kijkcijfers in een nieuwsartikel gepresenteerd. Maar hoe worden deze kijkcijfers gemeten? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#107 - Hoe worden kijkcijfers gemeten? (S04) - Alledaagse Vragen

"De kijkcijfers zijn eigenlijk gebaseerd op een steekproef van heel Nederland. Hierin proberen we zo goed mogelijk alle mensen mee te nemen. We houden een steekproef onder 1250 huishoudens. In deze huishoudens wonen ongeveer 2800 mensen", vertelt Sjoerd Pennekamp, directeur van Stichting Kijkonderzoek.

Kijkmeter

Op basis van deze twee informatiebronnen meet de stichting de kijkcijfers. "Stichting Kijkonderzoek wil weten wat er op de televisie wordt afgespeeld bij mensen thuis. Dat gebeurt aan de hand van een kijkmeter. Dat is een kastje dat het geluid van de televisie beluistert. Op basis hiervan wordt doorgegeven welke zender de kijker aan het bekijken was."

"Daarnaast wordt gemeten welk gezinslid televisie aan het kijken is. Op de afstandsbediening heeft elk gezinslid een eigen knop. Hiermee zij aan wie er wanneer tv kijkt."

Openbare ruimtes

Tv-kijken gebeurt niet alleen thuis, maar ook in openbare ruimtes; zoals in de kroeg bij het wereldkampioenschap. "Op dit moment meten we nog niet de kijkcijfers bij openbare plaatsen. In ons nieuwe onderzoek dat we volgend jaar lanceren wordt dat wel een onderdeel. Mensen krijgen een meter die ze kunnen meenemen naar publieke ruimtes."

Thuis wordt er niet alleen met gezinsleden tv-gekeken, maar op sommige momenten ook met bezoek. Dit neemt de Stichting Kijkonderzoek wel in hun berekening mee: "We houden er rekening mee dat mensen bezoek krijgen en zelf ook weleens ergens te gast zijn."

Uitgesteld kijken

Uitgesteld tv-kijken wordt op dit moment alleen meegenomen in het onderzoek, wanneer dit gebeurt op de tv. "De kijkmeter zit aan de televisietoestellen vast. We kunnen via de tv horen wat je aan het kijken bent, dus ook alle uitgesteld tv-programma’s online", zegt Pennekamp.

"Maar wanneer je dit op een ander scherm doet, dan kunnen we dat niet meenemen in ons onderzoek. Ook het gebruik van uitgesteld kijken en streamingsdiensten gaan we verbeteren. De oplossing is om mensen die meedoen aan het onderzoek ook uit te rusten met een router. Deze router kan het onlineverkeer in huis bijhouden, waardoor ook het kijkgedrag van streamingsdiensten kan worden meegenomen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie