Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Hoe maak je een tunnel onder water?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Hoe maak je een tunnel onder water?

De Westerscheldetunnel en Beneluxtunnel hebben met elkaar gemeen dat automobilisten via de tunnel onder het water kunnen rijden. Maar hoe is het mogelijk om een tunnel te bouwen in het water? De redactie van Alledaagse Vragen zoekt het uit.

#99 - Hoe bouw je een tunnel onder water? (S04) - Alledaagse Vragen

Je hebt verschillende technieken voor het bouwen van tunnels onder water. In Nederland wordt het meest gebruik gemaakt van de afzinkmethode, in plaats van de boormethode. De reden hiervoor is dat de Nederlandse bodem behoorlijk zacht is. Dit zorgt ervoor dat de grond niet op alle plekken even geschikt is om te boren.

Bouwproces

"Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een afzinkmethode, wordt de tunnel gebouwd in een droogdok. Dat kan je zien als een grote betonnen schoenendoos," vertelt Remko van den Wijngaart, ingenieur bij bouwcombinatie Nieuw-Zuid. "Elke keer bouw je nieuwe stukjes tunnel van 100 á 150 meter lang. In het droogdok heb je meerdere elementen. Wanneer de elementen klaar zijn, laat je het droogdok vol lopen met water. Hierdoor gaan de tunnelonderdelen drijven."

Sleepboten brengen dan de tunnelonderdelen naar de plek waar de tunnel moet komen. Hier is van tevoren een sleuf uitgebaggerd. "Vervolgens plaatsen we water in de tunnelelementen. Dit proces verzwaart de elementen waardoor ze zinken. Dan plaatsen we ze in de sleuf."

Wijgaard vervolgt: "Als alle elementen voor het bouwen van de tunnel zijn gezonken, pomp je het water eruit en plaats je ballastbeton om te voorkomen dat het droogdok opdrijft. Hierna kan het asfalt worden gestort."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie