Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Hoe werkt Flitsmeister?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Hoe werkt Flitsmeister?

Wanneer je je van A naar B verplaats met de auto zijn er verschillende apps die aangeven welke problemen zich voordoen op jouw route. Zoals waar er files zijn, of er een obstakel op de weg ligt en of er een stilstaand voertuig langs de weg staat. Handige informatie om een file te omzeilen, maar hoe komt Flitsmeister aan deze informatie? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#74 - Hoe werkt Flitsmeister? (S04) - Alledaagse Vragen

"Flitsmeister werkt eigenlijk heel ingenieus. Je kan het de sociale media voor automobilisten noemen, want het valt of staat met hoe fanatiek de gebruikers zijn", vertelt mobiliteitsexpert Tom Huyskens. "De gebruikers geven door in de Flitsmeister app welke problemen er zijn."

Betrouwbaarheid

De betrouwbaarheid van deze app is daarmee ook afhankelijk van de gebruikers. "Andere weggebruikers, die achter de bestuurder rijden van de melding, beoordelen de gemaakte aankondiging", legt Huyskens uit. Wanneer weggebruikers aangeven dat jouw gemaakte melding niet klopt, dan word je als een onbetrouwbare gebruiker van de app gezien. Vica versa word je een betrouwbare gebruiker wanneer anderen jouw melding bevestigen. Dan worden de locaties van deze melding ook gedeeld op verschillende radiozenders.

Buitenland

"In andere landen zoals Scandinavië, Frankrijk en Zwitserland is het gebruik van Flitsmeiser helemaal verboden. Je mag geen radarverklikkers in je auto hebben. Niet alleen Flitsmeiser maar ook apps of kasjes zijn verboden", zegt Huyskens.

Nederlandse uitvinding

De flitspaal is een Nederlandse uitvinding. Rallyrijder Maus Gatsonides ontwierp een eerste prototype voor de flitspaal. Dit deed hij niet om automobilisten aan de snelheidslimiet te houden, maar om een betrouwbare snelheidsmeter voor rallyrijders te hebben. Later kwamen ambtenaren erachter dat deze palen ook goed te gebruiken zijn om boetes uit te delen. De allereerste flitspaal stond in 1966 in Haarlem.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie