Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Waarom is er zoveel sport op TV?

foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Waarom is er zoveel sport op TV?

In deze podcast gaan de makers van Alledaagse Vragen op onderzoek uit of er (te) veel sport op tv is! Wat veel of weinig is, dat blijft natuurlijk subjectief. Wel kan je doormiddel van een aantal cijfers en een aantal gesproken personen opmaken wat jij van het antwoord vindt. Een van de gesproken mensen is Marcel Frost, woordvoerder van de NPO. Ook woordvoerder Koen Adriaanse van NOS Sport geeft inzicht in de hoeveelheid sport op tv.

#16 - Waarom is er zó veel sport op TV? (S04) - Alledaagse Vragen

Sport en televisie in 2021

De zomer van 2022 lijkt bol te staan van de sportevenementen, denk aan het WK atletiek, het WK vrouwenvoetbal, de Tour de France en verschillende Formule 1-races. In de zomer is het vaker zo dat er meer sport te zien is dan in de winter, maar dit jaar is het nog net iets meer dan normaal vanwege corona. Door de coronajaren moest er veel uitgesteld worden in verband met verschillende veiligheidsmaatregelen.

Voordat je een goed beeld kan krijgen over de hoeveelheid sport, moet je een klein beetje informatie hebben over hoe verschillende berekeningen worden gemaakt.

De publieke omroep werkt met een aantal domeinen, zes om precies te zijn. Dit zijn domeinen onderverdeeld in thema's die uitgezonden worden op TV. Denk aan domeinen als Nieuws en Opinie, aan Amusement of Kennis maar dus ook Sport. Vorig jaar ging er van de totale uitzendtijd ongeveer 13,5% naar het domein sport. Iets meer dan 41% ging naar Nieuws en Opinie. De domeinen Expressie, Samenleving en Amusement zijn de andere drie domeinen.

Dat kan je veel of weinig vinden maar Marcel Frost geeft er wel een reden voor: "De NPO heeft de taak om een breed publiek te bereiken en daar horen grote sporten van nationaal belang, zoals nu de Tour de France en het EK Vrouwenvoetbal, net als de andere sporten onlosmakelijk bij."

Hij vervolgt: "Sport beleven we met z’n allen, verbindt generaties met elkaar en versterkt de Nederlandse identiteit. Sport is, net als de publieke omroep, van en voor iedereen."

Waarom zijn sommige sporten veel meer zichtbaar dan anderen?

Koen Adriaanse is woordvoerder bij onder andere NOS Sport en vertelt in de podcast hoe NOS Sport zijn redactionele keuzes maakt: "Voetbal en wielrennen doen doen het bij Nederlanders altijd relatief goed en het zijn populaire sporten.'' Wel benadrukt hij dat de NOS alle sporten belangrijk vindt en er meer verschillende sporten worden uitgezonden dan bij andere media. Sterker nog: het is het meest diverse sportaanbod.

''Wij zijn van A tot Z, oftewel van atletiek tot zwemmen'', zegt Koen. Hij geeft aan dat sommige sporten meer aandacht zullen krijgen op het moment dat Nederlanders het goed doen in een sport. Neem bijvoorbeeld het WK Waterpolo, dat is de NOS ook live uit gaan zenden toen bleek dat de Nederlandse dames dat erg goed deden. Het kan dus gerust zo zijn dat minder bekende sporten wel degelijk ineens toch in de spotlight komen te staan.

Wat kost het eigenlijk om sport uit te zenden?

Sport is per uur ongeveer 40.000 euro duurder om uit te zenden dan bijvoorbeeld het domein 'Nieuws en Opinie', maar daar moet wel bij vermeld worden dat de kijkdichtheid van sport vele malen hoger ligt. Daarnaast neemt 'Nieuws en Opinie' zeker 41% in beslag van de totale uitzendtijd.

Sport kost €118.060,- per uur om uit te zenden, Nieuws en Opinie kost €75.295,- per uur

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie