Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Waarom zijn er in Nederland 99 mannen op elke 100 vrouwen?

foto: Foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Waarom zijn er in Nederland 99 mannen op elke 100 vrouwen?

Op 1 januari 2022 telde Nederland volgens het Centraal Bureau voor Statistiek bijna een perfecte man-vrouwverhouding. Er waren namelijk iets meer vrouwen dan mannen. Maar waarom zijn er in Nederland 99 mannen op elke 100 vrouwen? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#83 - Waarom zijn er in NL 99 mannen op elke 100 vrouwen? (S04) - Alledaagse Vragen

In deze aflevering hebben we het over geslacht. Bij sommige mensen is er een verschil tussen het geslacht en gender. Maar in dit artikel en de podcastaflevering wordt gesproken over het menselijke geslacht.

Een vrouw heeft twee X chromosomen en een man heeft een XY-chromosoom. De kans dat het kind een X of een Y-chromosoom krijgt is 50 procent. "In de biologie heb je het principe van Fischer. 50 procent man en 50 procent vrouw, dat is de beste balans. Het schommelt daar altijd een beetje omheen," vertelt Manon de Visser, bioloog bij de Universiteit Leiden en Naturalis.

Naast het principe van Fischer is er nog een wetmatigheid op het gebied van geslachtverdeling in de biologie: de wetten van Mendel. "George Mendel rekenende op basis van de planten uit hoe vaak een bepaald kenmerk wordt overgeërfd,” zegt De Visser. “De regeltjes die hij al heeft geobserveerd heeft bij planten, gelden ook voor mensen. Je hebt dus een 50 procent kans om iets te krijgen van de constante twee kopieën van je vader of moeder."

Disbalans

Hoewel de fifty-fifty verdeling als ideaal wordt gezien, komt het soms toch voor dat er van het ene geslacht meer is dan de ander. Zo is de grootste disbalans tussen man en vrouw in de landen Hong Kong, Curaçao en Nepal. Volgens de Verenigde Naties heb je daar 85 mannen op 100 vrouwen. Wel is het zo dat in Nepal de bevolking erg hard groeit en het verschil tussen beide geslachten steeds meer afneemt.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie