Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Werkt antidepressiva wel?

foto: Foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Werkt antidepressiva wel?

Gisteren boden onderzoekers het rapport over toenemende emotionele problemen bij jonge vrouwen aan bij koningin Maxima. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van antidepressiva onder deze groep is toegenomen. Maar hoe effectief is een behandeling met antidepressiva eigenlijk? De redactie van Alledaagse vragen zocht het uit.

#54 - Werken antidepressiva eigenlijk wel? (S04) - Alledaagse Vragen

"In zijn algemeenheid kan je wel zeggen dat antidepressiva werkzaam is. Voor een grote groep mensen vermindert antidepressiva de depressie", legt Jan Ramakers, hoogleraar psychofarmacologie aan de Universiteit van Maastricht uit.

"Maar het werkt niet voor iedereen. 30 procent reageert niet op de bestaand behandelingen. Er is geen enkel middel dat voor iedereen werkt", vertelt Ramakers.

Verschillende antidepressiva

Het gebruik van antidepressiva is complex. Je hebt verschillende soorten antidepressiva, mensen en types van depressiviteit. Dat maakt dat niet iedereen hetzelfde reageert op een soort medicijn. Alle verschillende types medicatie voor antidepressiva zijn erop gericht om je serotonine niveau in je hersenen op peil te krijgen. Serotine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en heeft onder andere invloed op je stemming, zelfvertrouwen en slaap.

Een depressie is echter zo complex dat enkel de toevoeging van serotine niet voldoende is. "Als mensen in Nederland een behandelplan beginnen, dan wordt dit in fases geleid. Werkt de eerste fase niet dan ga je over naar fase twee", vertelt Ramakers. Deze kan inhouden dat een patiënt sterker medicijnen krijgt of een mix van verschillende medicijnen.

Nieuwe mogelijkheid

Ramakers vertelt dat er steeds meer onderzoek naar depressies en de behandelplannen plaats vindt: "Tegenwoordig hebben we ook een mogelijkheid met ketamine. Dat is een nieuw middel op de Europese markt. Het is ook wel bekend als een pijnstiller. Dit kan worden uitgevoerd bij mensen waarbij de behandeling tegen depressiviteit niet aanslaat. Een eenmalige behandeling met ketamine kan een positieve respons hebben", zegt Ramakers.

Gerelateerde podcast

Alledaagse Vragen

Alledaagse Vragen

Ster advertentie
Ster advertentie