Binnenland
NOS

Gebruik antidepressiva onder jonge vrouwen flink toegenomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gebruik antidepressiva onder jonge vrouwen flink toegenomen

Het aantal jonge vrouwen dat antidepressiva slikt is fors toegenomen. Huisartsen schrijven bijna twintig procent meer voor dan twee jaar geleden. Dat heeft het instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel onderzocht. Liset van Dijk is een van de onderzoekers en vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Antidepressiva gebruik onder vrouwen flink toegenomen

Stijging begon in de lockdown

Het aantal jonge vrouwen dat antidepressiva slikt, is de afgelopen twee jaar fors toegenomen. Huisartsen schrijven aan deze groep patiƫnten bijna 20 procent meer geneesmiddelen voor tegen angst en depressie, zo blijkt uit onderzoek van het zorgkenniscentrum Nivel. Liset van Dijk, een van de onderzoekers zegt dat deze stijging is toe te schrijven aan de coronapandemie.

"De stijging begon begin 2021, in de tweede lockdown en is daarna doorgegaan", zegt van Dijk. "Ook bij jonge mannen is een toename te zien, maar die is 'slechts' 11 procent. In Nederland gebruikt ongeveer 0,2 procent van de jongeren in de leeftijdsgroep 15 tot en met 24 jaar antidepressiva." Van Dijk denkt dat de stijging in deze leeftijdsgroep onder andere is veroorzaakt door de impact die de pandemie heeft gehad. "De maatregelen hebben hen hard getroffen, omdat ze heel veel van hun sociale leven een tijd bijna op stil hebben moeten zetten." Bij andere leeftijdsgroepen waren geen grote veranderingen te zien.

Geen verklaring waarom mannen minder antidepressiva gebruiken

De onderzoekers weten niet precies waarom het gebruik bij jonge mannen minder steeg dan bij jonge vrouwen. "Het kan zijn dat voor vrouwen sociale contacten nog belangrijker zijn. Het kan ook zijn dat vrouwen eerder met hun klachten naar de huisarts gaan. Er kunnen verschillende verklaringen voor zijn."

Mochten er nieuwe lockdowns of maatregelen komen, dan pleit Van Dijk voor de jongeren. "Zij lijken toch heel hard getroffen te worden. Ik zou bij het nemen van maatregelen zeker kijken hoe het deze groep raakt." Na het einde van de lockdowns is er ook geen afname geweest van het aantal jongeren dat antidepressiva gebruikt. Volgens Van Dijk komt dat ook doordat je gebruik van het middel langzaam moet afbouwen voordat je er volledig mee kan stoppen.

item nivel

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie