Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Is werken in een parfumwinkel gezond?

foto: Omkar Jadhav
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Is werken in een parfumwinkel gezond?

Wanneer je een parfumwinkel binnenloopt komen de geuren direct op je af. De een vindt het lekker, de ander iets minder. Maar belangrijk; is het wel gezond om de hele dag in die geur te werken? In de nieuwste aflevering van Alledaagse Vragen het antwoord.

#25 - Is werken in een parfumwinkel gezond? (S04) - Alledaagse Vragen

Geur is iets heel persoonlijks; wat de een lekker vindt ruiken, vindt de ander juist vies. Zo ook in de parfumwinkel: "Als de geur van een parfumwinkel in een flesje verkrijgbaar zou zijn, zou ik het kopen. Ik vind het zó’n lekkere geur", aldus Alledaagse Vragen-verslaggever Elif Kan. Collega Ilan Hoekstra daarentegen vindt de geur verschrikkelijk: ‘Ik krijg er instant hoofdpijn van.’

Gezondheidsrisico is klein

Maar hoe zit dat als je in een parfumwinkel werkt? Dat vroeg luisteraar Jelke zich af. Chemicus Jaap Hanekamp heeft het antwoord: "Het personeel wordt meer blootgesteld aan parfums dan ik mijzelf blootstel aan parfums. Ik kies er ’s ochtends eentje uit, spuit die op en klaar. Voor een verkoopmedewerker is dat anders; die werkt de hele dag met klanten die de parfums opspuiten. Dat is meestal met enige afstand, dus in principe verwaaien die stoffen vrij snel – zeker als er goed wordt geventileerd. Dus de verwachting is niet dat mensen daar acuut heel veel problemen mee gaan krijgen."

Het aandeel schadelijke stoffen in een parfum is heel klein: "Het grootste deel van een parfum bestaat uit alcohol", weet Hoekstra. Ter vergelijking: een schilder wordt aan één stuk blootgesteld aan dezelfde chemicaliën. Een medewerker in een parfumzaak heeft meerdere parfums in de lucht hangen: "Een parfum van merk A heeft hele andere chemicaliën dan die van merk B. Een hele diverse blootstelling reduceert het risico dat een medewerker problemen gaat krijgen."

Wel kunnen parfums een allergische reactie veroorzaken: "Bijvoorbeeld voor de stof limoneen. Dat zit in citrusvruchten, zoals sinaasappel of mandarijn. Of betapineen, wat weer in je kerstboom of in dennenbomen zit", aldus Hoekstra.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie