Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Hoe lang gaat de mens worden?

foto: Diana Polekhina
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Hoe lang gaat de mens worden?

170 jaar geleden was de Nederlander gemiddeld 22 centimeter kleiner dan nu. We groeien sindsdien één millimeter per jaar. Als we zo doorgaan is de Nederlandse man over 200 jaar gemiddeld 2 meter 2. Is dat ook de verwachting? Het wordt je uitgelegd in de nieuwste aflevering van de podcast Alledaagse Vragen.

#14 - Hoe lang gaat de mens worden? (S04) - Alledaagse Vragen

Stef van Buuren is onderzoeker bij TNO en heeft onderzoek gedaan naar de Nederlandse lichaamslengtes in de loop der jaren. Zo kon hij de makers van Alledaagse Vragen onder andere meegeven dat de gemiddelde Nederlandse man op dit moment 1,84 meter is en de gemiddelde vrouw 1,71 meter. Dat maakt het Nederlandse volk gemiddeld de langste mensen op aarde. Overigens is de langste man van Nederland op dit moment de 53-jarige Rob Zwaan, hij is maarliefst 2 meter en 23 centimeter.

Volgens Van Buuren zitten we nu al een aantal jaar op onze toplengte. Heel veel langer worden zou namelijk veel complicaties met zich meebrengen: “Als je langer wordt moeten je organen ook meegroeien en dat weegt te zwaar op je skelet. Er zijn dus beperkingen in onze bouw”.

Afkomst
Hoe lang je bent kan absoluut te maken hebben met waar je bent geboren. Onder andere economische omstandigheden en welvaart hebben invloed op hoe lang je bent. Vroeger toen de DDR en West-Duitsland nog bestonden was de oostkant gemiddeld 4 centimeter kleiner dan de westkant. Nadat het ijzeren gordijn viel, en Duitsland één land werd, werd de generatie die daarna geboren werd aan beide kanten even lang.

Kan dat dan ook betekenen dat we weer krimpen? In theorie is dit mogelijk als de economische welvaart verminderd.

Ster advertentie
Ster advertentie