Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Schendt WeTransfer de privacywet?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Schendt WeTransfer de privacywet?

Op dagelijkse basis versturen mensen informatie naar elkaar met WeTransfer. Denk aan vakantiefoto’s, audiobestanden of schoolwerkstukken. Vrij onschuldig allemaal, maar toch wil je dat lekker privé houden. Aan de andere kant wil je natuurlijk ook dat minder onschuldige dingen, zoals illegale bestanden, opgespoord kunnen worden. De makers van Alledaagse Vragen hebben voor je uitgezocht of WeTransfer in jouw bestanden snuffelt. En er is goed nieuws, want er is geen reden om aan te nemen dat WeTransfer in jouw bestanden kijkt.

#12 - Schendt WeTransfer de privacywet? (S04) - Alledaagse Vragen

Als WeTransfer zegt niet in jouw bestanden te kijken, roept dat wel nieuwe vragen op, want volgens de ‘terms of service’ van het bedrijf, willen zij niet dat jij via hun dienst illegale content verstuurd en hoe kunnen ze dat controleren zonder in bestanden te kijken?

Rejo Zenger werkt bij Bits of Freedom, een organisatie die zich al jaren lang hard maakt om de veiligheid van communicatie en privacy te waarborgen op het internet. Hij vertelt in de podcast over een geautomatiseerd systeem wat op basis van vergelijkingen jouw bestanden vergelijkt met illegale content.

WeTransfer erkent dat en woordvoerder Annematt Ruseler zegt er het volgende over: “We kijken nooit naar de inhoud van een transfer, tenzij de verzender van de transfer er om vraagt. Wel hebben we geautomatiseerde systemen draaien die bepaalde ‘gevaarlijke’ files herkennen, om bijvoorbeeld phishing en ander soortgelijk materiaal te herkennen.”

Daarnaast hebben zij verschillende manieren om bijvoorbeeld de verspreiding van online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Dit gebeurt ook automatisch. Als er dan iets gesignaleerd wordt, delen zij de inhoud van de transfers gelijk met de politie. Zij zullen de inhoud nooit zelf inzien of downloaden.

WeTransfer kan helaas nooit 100% zeker zijn dat users geen illegale content versturen. Net zoals een postbode dat niet kan weten van alle post die verstuurd wordt. Wel wordt er iedere dag gewerkt aan verbeteringen: “We blijven continu afwegen hoe we de privacy van onze gebruikers kunnen beschermen en tegelijkertijd de verspreiding van illegale content zoveel mogelijk tegen kunnen gaan.”

Meneer Zenger van Bits of Freedom vindt wel dat de terms of service altijd duidelijker kan: “Dat geldt overigens voor meer bedrijven op het internet”, aldus Zenger.

Hij bedoelt daarmee te zeggen dat WeTransfer dus niet actief in jouw bestanden kijkt, maar dat het duidelijker mag zijn dat ze dat wel kúnnen doen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie