Podcast
Ongehoord Nederland

Wybren van Haga (BVNL): 'Minister Ollongren weet het verschil niet tussen een ananas en een handgranaat'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Wybren van Haga (BVNL): 'Minister Ollongren weet het verschil niet tussen een ananas en een handgranaat'

Deze week in het Ongehoord Nieuwscafé: Hij is oud-commando en voor hij in 2017 Tweede Kamerlid werd, was hij ondernemer en werkte hij voor Shell in verre buitenlanden. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar kreeg hij maar liefst 241.000 voorkeurstemmen, dat is genoeg voor drie zetels. Vandaag, aan onze stamtafel: Wybren van Haga, fractievoorzitter van BVNL in de Tweede Kamer. Zoals gebruikelijk verzorgt columnist Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#23 - Wybren van Haga (BVNL): ‘Minister Ollongren weet het verschil niet tussen een ananas en een handgranaat’ - Ongehoord Nieuwscafé

Defensie

"Misplaatste benoeming Ollongren is een belediging voor alle militairen. Sodemieter op en hou je gedeisd", is zijn boodschap voor de minister. Van Haga juicht de extra miljarden voor defensie toe, eindelijk kunnen we aan de NAVO normen voldoen. De opbouw van ons defensie apparaat gaat ons meer dan tien jaar kosten, dat is het gevolg van bezuinigen op de krijgsmacht.

In reactie op een kijkersvraag over een dienstplicht, zegt de BVNL-voorman: "Laten we zorgen dat iedereen weet hoe die met een wapen om kan gaan."

Asielcrisis

Volgens Wybren van Haga moet Nederland de vluchtelingenverdragen opzeggen, want we kunnen de stroom getalsmatig niet aan. Afspraken maken met een ander land naar Brits voorbeeld kan hem wel bekoren. Het JA21 plan om vluchtelingen eerst naar Curaçao te brengen daarentegen noemt hij ondoordacht omdat Curaçao al onderdeel is van ons grondgebied.

Quote

Als de staat steeds groter wordt, gaat de staat straks over alles

Wybren van Haga in de podcast Ongehoord Nieuwscafé

Staatsdwang

De staat blijft maar groeien. Of het nu gaat om verplichte warmtepompen of het stikstofbeleid. En daarin schuilt een gevaar, aldus Van Haga. Hij is een libertariër, een klassiek liberaal: "Ik ben van de lijn van de VVD van Frits Bolkestijn." De VVD is volgens hem nog te redden, omdat de achterban wel klassiek liberaal is. De peilingen blijven hem verbazen maar de twee miljoen ondernemers en de boeren in Nederland, weet hij, geven hun stem niet meer aan de VVD.

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie