Podcast
Ongehoord Nederland

Raisa Blommestijn: het gelijk van de corona-critici

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Raisa Blommestijn: het gelijk van de corona-critici

In de vijfde aflevering van de maandelijkse podcast van Ongehoorde Verhalen evalueert rechtsfilosoof Raisa Blommestijn het gevoerde coronabeleid met een aantal critici van het eerste uur. Opvallend is dat de zogenaamde coronacritici vaak met terugwerkende kracht gelijk blijken te hebben. Dit wordt echter lang niet altijd toegegeven. Meer dan eens worden zij, nog steeds, weggezet als verspreiders van “desinformatie” en “complottheorieën”. Demonstraties tegen het coronabeleid, waar mensen opkwamen voor vrijheid van meningsuiting, lichamelijke integriteit en uiteindelijk voor de democratie zelf, eindigden niet zelden met excessief politiegeweld.


Hoe hebben de coronacritici deze tijd beleefd? Wat was voor hen het moment zich kritisch te gaan verhouden tot genomen maatregelen? En vooral ook: wat verwachten zij van de toekomst? Blommestijn spreekt met neuroloog Jan Bonte, retailspecialist, sociaal geograaf en bestuurslid van BVNL Hans van Tellingen en Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet.

#5 - Raisa Blommestijn: het gelijk van de corona-critici

Het heilig verklaarde vaccin

Jan Bonte schreef talloze blogs over het falende coronabeleid, die binnenkort gebundeld zullen worden in boekvorm. Daarnaast werkte hij mee aan diverse rechtszaken die tegen de overheid werden gevoerd inzake het gevoerde coronabeleid. Bonte was vanaf het begin kritisch op het gevoerde vaccinatiebeleid door de overheid. Hij wijst op het ontbreken van informed consent, de drang en dwang waarmee het gepaard ging en vooral de onjuiste voorstellen van zaken dat het vaccin niet beschermt tegen verspreiding van het virus – tevens een rechtvaardiging voor de QR-code.

Volgens Bonte was dit in mei 2021 al duidelijk, maar er was voor de overheid geen weg terug. “Het was onderdeel van de propaganda van Hugo de Jonge en die zou toch een paar maanden later maar moeten erkennen dat het niet heeft gewerkt. Toch is dat wel het geval wat betreft de verspreiding van het virus, die wordt door vaccinatie niet geremd. En daar hoor je niemand over. De vaccinatiefanatici hebben zo meer schade aangericht aan het vertrouwen in vaccins dan welke antivaxxer dan ook.

Disproportionele maatregelen

Hans van Tellingen deelt deze kritiek op de gekozen vaccinatiestrategie van de overheid. Hij uitte zich vanaf het begin van de coronacrisis kritisch via diverse blogs en initieerde op sociale media diverse hashtags, zoals #nooitmeerlockdown. Wat hem betreft waren veel maatregelen, zoals de lockdown, disproportioneel. “De hele maatschappij werd op slot gezet, terwijl maar weinig mensen echt iets te vrezen hebben van het virus.” En die lockdowns hebben de maatschappij ook veel gekost, zo benadrukt hij. “Veel jongeren – en niet alleen jongeren – kampen met suïcidale gedachten. Mijn dochter en veel anderen hebben vormende jaren van hun leven achter een scherm doorgebracht.”

Van Tellingen waarschuwt tevens voor de QR-code, die volgens hem een opmaat zou kunnen zijn naar een controlemaatschappij zoals in China. Toch denkt hij dat die plannen, zoals de Great Reset, uiteindelijk geen doorgang zullen vinden. “Ik ben optimistisch. Mensen willen hun eigen spulletjes. Als we met een grote groep zijn, gaat het niet gebeuren. Onder druk wordt alles vloeibaar.”

Het coronabedrog

Thierry Baudet legt tevens de link tussen de coronamaatregelen en de Great Reset. Hij deelt de mening van Van Tellingen dat de ingezette koers nog te stoppen is, maar dan moeten mensen wel op de juiste partijen stemmen en niet mee doen. “Of dat ook gebeurt? Ik ben sceptisch.” Baudet was een van de eersten die in Nederland kritiek uitte op het gevoerde coronabeleid. Hij begon te twijfelen door goed naar de gebeurtenissen te kijken. “De sterftecijfers bleven uit, er was geen massale sterfte, er werd geen gebruik gemaakt van noodhospitalen. En vervolgens: er was binnen de politiek geen interesse in mondkapjes, exit-strategieën of medicijnen.” Baudet verdiepte zich voorts in, zoals hij het noemt, de werkelijke reden van de gevoerde coronastrategie: de Great Reset. “Het is geen vage theorie, bedacht door iemand die op een dag wakker is geworden. Je kunt het gewoon lezen. Ik hoop dat mensen kritisch zijn.” Toch snapt hij wel dat het lastig is: als mensen zich misleid voelen, is het immers gemakkelijker om de boodschapper de schuld te geven.

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie