Podcast
Ongehoord Nederland

'Het gewone kerkvolk wil geen linkse kerk' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het gewone kerkvolk wil geen linkse kerk' - Podcast Ongehoord Nieuwscafé

Wanneer een predikant of een theoloog in de media verschijnt met een politieke boodschap, lijkt vaak een vertegenwoordiger van GroenLinks aan het woord. Het gaat over het belang van duurzaamheid, de zonzijden van de islam of de wenselijkheid van het omhelzen van zoveel mogelijk asielzoekers. Veel kerkleden herkennen zich niet in die boodschappen, meent historicus en publicist Bart Jan Spruyt in de twintigste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé. “Er gaapt ook in de kerk een kloof tussen de elite en gewone mensen.” Zoals gebruikelijk verzorgt Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#20 - ‘Het gewone kerkvolk wil geen linkse kerk’ - Ongehoord Nieuwscafé

Overheid op afstand

Als docent aan het Hersteld Hervormd Seminarie en columnist van zowel het Nederlands als het Reformatorisch Dagblad staat Bart Jan Spruyt met beide benen in de protestantse wereld, zo’n 15 procent van de Nederlandse bevolking. Lange tijd had die wereld een conservatief imago.

“Zeker gereformeerden – die in de negentiende eeuw van hogerhand waren vervolgd – meenden vroeger dat je de overheid zoveel mogelijk op afstand moet houden. Nu is het summum van christelijke politiek het tegenovergestelde, namelijk een overheid die de samenleving aanstuurt, tot in de kleinste haarvaten. De ChristenUnie had in het vorige kabinet zelfs een staatssecretaris - Paul Blokhuis - die ons gedetailleerd ging voorschrijven waar we nog een sigaartje mogen opsteken en wat de gevaren zijn van hamburgers. Waar bemoeien ze zich mee? Het is een visie waarin de overheid het altijd beter weet dan wijzelf.”

Kloof

Het veruit grootste protestantse kerkgenootschap van Nederland is de PKN, de in 2004 ontstane fusiekerk van hervormden, gereformeerden en luthersen. Volgens onderzoek van Maurice de Hond zijn VVD, PVV en FVD onder de kerkleden veel populairder dan GroenLinks, PvdA en SP. Aan de linkse politieke uitspraken van de kerkleiding moeten we daarom niet al te veel waarde hechten, meent Spruyt.

“Tussen de elite van de PKN en gewone kerkleden kampt een kloof. Je moet nooit denken dat als de leiding, de algemeen secretaris, iets zegt, dat hij daarmee het gevoel vertolkt van de leden van zijn kerk. Het zijn uitspraken die door het kerkvolk eerder worden geduld en gedoogd dan dat ze enig enthousiasme oproepen.”

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie