Podcast
Ongehoord Nederland

Ferdinand Meeus: 'Laat je niet belazeren door groene extremisten'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Ferdinand Meeus: 'Laat je niet belazeren door groene extremisten'

Klimaatalarmisten, klimaatactivisten, klimaatdrammers: we horen en zien ze elke dag. In de 22ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé is iemand te gast die zich rekent tot een alternatieve categorie, namelijk die van de klimaatrealisten. Het is de Vlaamse natuurwetenschapper dr. Ferdinand Meeus. “Ik krijg dikwijls te horen: 97 procent van uw collega’s is het niet met u eens. Alsof dat een argument is. Wetenschap gaat niet vooruit op basis van consensus, maar op basis van grensoverschrijdende gedachten die bótsen met consensus.”


Zoals gebruikelijk verzorgt Arthur van Amerongen een afsluitende column.


Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#22 - Ferdinand Meeus: ‘Laat je niet belazeren door groene extremisten’ - Ongehoord Nieuwscafé

Goed nieuws

Meeus grossiert op Twitter in goed nieuws over – bijvoorbeeld – de zeespiegelstijging, het ijs op de Noordpool of het steeds groener worden van onze planeet. “Als wetenschapper kijk ik naar metingen. Dat zijn feiten. Ja, er is klimaatverandering. Maar klimaatverandering is van alle tijden en één graad opwarming sinds 1850, daar hoef je niet van wakker te liggen. Laat je niet belazeren door groene extremisten.”

Warmtepomp

Tot de groene kolder behoort volgens Meeus ook de hybride warmtepomp: een apparaat van circa 6.000 euro dat, als de regering haar zin krijgt, vanaf 2026 verplicht wordt zodra een cv-ketel vervangen moet worden. Voordeel: minder aardgasverbruik en minder CO2-uitstoot. Maar, benadrukt Meeus, “elke pomp moet je in een stopcontact steken. En daar komt in Nederland vooral stroom uit die is opgewekt door fossiel gestookte elektriciteitscentrales.”

Godsdienst

Hoe kan het toch dat klimaatalarmisme zo vaak onweersproken blijft? Meeus: “De schuld ligt bij journalisten, die totaal niet meer kritisch nadenken, maar ook bij wetenschappers. Die hebben geld nodig om onderzoek te doen. Zodra een klimaatwetenschapper zegt dat er geen probleem is, krijg je geen subsidie meer.”

Er is ook een religieus element, denkt Meeus. “Vroeger gaven mensen zin aan hun bestaan met behulp van godsdienst. Nu zoeken ze een ander geloof en dat kan zijn: het redden van de planeet. En omdat gelovigen nu eenmaal gelóven, staan ze dan niet open voor feiten. Maar ik ben optimistisch. De feiten over het klimaat zijn zó in tegenspraak met de theorie. Men kan dit niet lang meer volhouden.”

Ster advertentie
Ster advertentie