Podcast
Ongehoord Nederland

Freek Jansen (FVD): ‘Weg met de dwangpomp!’ - Podcast Ongehoord Nieuwscafé #21

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Freek Jansen (FVD): ‘Weg met de dwangpomp!’ - Podcast Ongehoord Nieuwscafé #21

Nog nooit hebben er zoveel liberalen in de regering gezeten als nu. Toch komen er steeds meer wettelijke geboden, verboden en dwangmaatregelen. De nieuwste variant is de zogenoemde 'dwangpomp'. Dat is een dure, hybride warmtepomp die vanaf 2026 verplicht wordt gesteld zodra een cv-ketel vervangen moet worden. FvD-Tweede Kamerlid Freek Jansen ziet er helemaal niets in. "Voor welk probleem is dit een oplossing? Nederland heeft het grootste aardgasveld van Europa onder de grond zitten." Zoals gebruikelijk verzorgt Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#21 - Freek Jansen (FVD): ‘Weg met de dwangpomp!’ - Ongehoord Nieuwscafé

Subsidie

Een hybride warmtepomp kost tussen de 5.000 en 6.000 euro. Ook met de door CDA-minister Hugo de Jonge in het vooruitzicht gestelde subsidie van 1500 euro is dat veel duurder dan de aanschaf van een cv-ketel. “Ook die subsidieregeling wordt natuurlijk betaald van belastinggeld,” waarschuwt Jansen. “Dus de kosten komen linksom of rechtsom terecht bij de burger. Bovendien: waarom zou je de aanschaf willen verplichten? Als hybride warmtepompen echt, zoals de minister beweert, veel minder gas verbruiken en dus de aanschaf snel terugverdienen, dan kopen mensen ze toch vanzelf als hun cv-ketel oud is?”

Klimaatdoelen

Jansen heeft ook nog andere bezwaren. “Voor welke probleem is de hybride warmtepomp een oplossing? We hebben het grootste aardgasveld van Europa onder de grond zitten. Nederland zou op geen enkele manier een probleem moeten hebben met het verwarmen van woningen. Het plan hoort bij een agenda om mensen van het gas te halen en zo de klimaatdoelen te halen. Maar zelfs als heel Nederland massaal zou overstappen op de warmtepomp, verandert dat helemaal niets aan de wereldwijde CO2-uitstoot.”

Uiteindelijk, denkt Jansen, gaat het bij veel ‘groene’ maatregelen niet om het klimaat, maar om controle. “We gaan richting een systeem waarbij technocraten op basis van je persoonlijke carbon footprint - je CO2-voetafdruk – gaan bepalen wat je in sociaal-economisch opzicht mag doen. Een centraal geleide economie dus. Communisme, maar dan in een nieuw jasje.”

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie