Podcast

Een groene bondskanselier? Het zou zomaar eens kunnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een groene bondskanselier? Het zou zomaar eens kunnen

[EO] Na jarenlange electorale suprematie van de christendemocratische CDU/CSU van bondskanslier Merkel is het best denkbaar dat Duitsland in september een groene kanselier krijgt. De lijsttrekker van Die Grünen, Annalena Baerbock is erg populair. "In de eerste peilingen is ze zelfs geliefder dan CDU-leider Laschet en SPD-leider Scholz", zegt correspondent Wouter Zwart in Europa Draait Door.

#58 - Krijgt Duitsland weer een vrouwelijke leider? (S02) - Europa draait door

De opmars van De Groenen is erg indrukwekkend, vindt Zwart. "Ongelofelijk. We hebben het over de kleinste fractie van de bondsdag, ze haalden vier jaar geleden slechts 8,9% van de stemmen. Nu staan ze op een hele stevige tweede plek in de peilingen en in sommige zelfs eerste."

Naar het midden

Die Grünen hebben de afgelopen tijd een metamorfose doorgemaakt, onder leiding van Baerbock en haar medeleider Robert Habeck. "Het is hun gelukt om deze partij om te vormen van een geitenwollensokkenclub in een volwassen partij die bereid is om te regeren. Je hebt in deze partij duidelijk twee bewegingen: de realo's die bereid zijn compromissen te sluiten en de fundi's, die echt recht door zee gaan en niet van hun standpunt afgaan. Baerbock en Habeck zijn realo's", aldus Zwart.

Baerbock verbindt die verschillende groepen met elkaar. "Ze weet klimaatactivisten te koppelen aan rijkere mensen in de binnensteden die het een beetje gehad hebben met het politieke establishment."

CDU/CSU

Tegelijk zit CDU/CSU, al zestien jaar de grootste partij van het land, in de problemen. Kanselierskandidaat Armin Laschet, de minister-president van Noordrijn-Westfalen lijkt bij kiezers niet geliefd. Nu de populaire Merkel er mee stopt, is het nog maar de vraag of al haar kiezers blijven, zegt Zwart: "De Merkelbonus verdwijnt."

Er zijn meer problemen, vertelt de correspondent: "Er is kritiek op het coronabeleid van de regering en omdat CDU de belangrijkste regeringspartij is, krijgen zij de volle laag. Daarnaast zijn er schandalen geweest de afgelopen maanden, zoals een geval van zelfverrijking door CDU-leden die veel geld inden bij het inkopen van grote partijen mondkapjes."

De Duitse verkiezingen zijn pas op 26 september, dus er kan nog veel gebeuren, benadrukt Zwart. "Laschet is een politieke overleveraar. Er waren zoveel momenten in zijn carrière dat iedereen hem in de peilingen al had opgegeven, maar dat hij tóch nog een konijn uit de hoge hoed kon toveren. Je moet hem echt niet uitvlakken."

Podcast

In de podcast wordt naast Duitsland ook gesproken over Navalny die in Rusland in een strafkamp zit. Daarnaast wordt ook de ophef over de Super League besproken, waar ook Europese politici zich tegenaan bemoeiden.

Luister naar Europa Draait Door via de site van NPO Radio 1, de app of via je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie