Buitenland

Armin Laschet is de nieuwe CDU-leider, maar hij wordt niet per se bondskanselier

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Armin Laschet is de nieuwe CDU-leider, maar hij wordt niet per se bondskanselier

[EO] De premier van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, is de nieuwe leider van de Duitse partij CDU. Hij is daarmee de opvolger van Angela Merkel, maar of hij daarbij de nieuwe bondskanselier is valt te bezien, zegt Duitslandkenner Margriet Brandsma in Europa Draait Door.

Brandsma was gisteren te gast in Europa Draait Door bij presentatoren Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, aan de vooravond van de verkiezingen bij CDU. Dit vond plaats op het partijcongres, dat online werd gehouden.

#44 - Wie wordt de opvolger van Merkel? (S02) - Europa draait door

Laschet moest afrekenen met twee tegenkandidaten: voormalig fractievoorzitter Friedrich Merz en buitenlandspecialist Norbert Röttgen. Brandsma zette haar geld in op Merz, maar kreeg dus ongelijk. In de eerste stemronde kreeg Merz nog verreweg de meeste stemmen, maar in de tweede ronde, die nodig was omdat niemand een meerderheid haalde, moest hij het afleggen.

Bondskanselier

Merkel is naast CDU-leider natuurlijk al jaren bondskanselier, maar het is niet zo dat Laschet dit per se wordt. "Het proces is ingewikkeld", vertelt Brandsma. Bij landelijke verkiezingen trekt het CDU namelijk op met de Beierse partij CSU, die ook een leider heeft. Deze leider, Marcus Söder is erg populair en zou ook voor het bondskanselierschap op kunnen gaan.

Daarnaast moet de combinatie CDU-CSU ook nog eens de verkiezingen moeten winnen en mogelijk een coalitie moeten smeden.

Podcast

In de podcast is ook aandacht voor andere onderwerpen. Tim de Wit legt in de podcast uit hoe ernstig de pandemie in het Verenigd Koninkrijk om zich heen grijpt. Niet iedereen die medische zorg behoeft kan dat in het VK ook krijgen. Het is een situatie die wij in Nederland hopen te voorkomen. Zorgwekkend is echter dat de Britse variant ook in ons land aan een opmars is begonnen.

Ten slotte was er ook aandacht voor de situatie in Italië. Premier Giuseppe Conte heeft door de intrekking van de steun van Matteo Renzi zijn meerderheid verloren. Renzi vindt dat Conte te weinig doet aan hervormingen in Italië. Conte is echter niet bereid om een lening aan te vragen bij het Europees stabiliteitsmechanisme omdat hij dan zal moeten hervormen. Als Conte dat blijft weigeren dan zal dat op termijn de stabiliteit van de euro ondermijnen.

Volgende week

Volgende week zijn Mendeltje van Keulen en Han ten Broeke te gast in Europa Draait Door. Van Keulen zal uitleggen dat de tijdsystematiek van het Europese Semester niet goed aansluit bij de nationale begrotingscyclus met alle gevolgen van dien. Han ten Broeke zal commentaar geven op de impact van de Biden op de Amerikaanse relatie met Europa. Vragen kunt u stellen via Twitter: @ajboekestijn en @timdewit.

Ster advertentie
Ster advertentie