Podcast

Podcast De Dag: hoe China de winter in de Spelen spuit

foto: afpfoto: afp
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: hoe China de winter in de Spelen spuit

China organiseert de Olympische Winterspelen op een plek waar geen natuurlijke sneeuw ligt. Hoe dan? En hoe slecht is dit voor het milieu?

#1016 - Hoe China de winter in de Spelen spuit

Tijdens de Olympische Winterspelen in Peking wordt alleen nepsneeuw gebruikt. Sinds een paar maanden draaien er sneeuwkanonnen op volle toeren om een laag sneeuw aan te leggen.

China-correspondent Sjoerd den Daas vertelt in podcast De Dag hoe China alles uit de kast trekt om de 'winter' in de 'Spelen' te pompen. In het verleden zijn wel vaker sneeuwmachines ingezet, maar het is voor het eerst dat de Spelen volledig afhankelijk zijn van kunstmatige sneeuw en daarvoor is heel veel water nodig. In een gebied dat met droogte kampt. China zelf benadrukt dat de impact op het milieu meevalt en dat dit de groenste en duurzaamste Spelen ooit zijn.

Volgens Dewi Zloch van Greenpeace zit de vork toch wel iets anders in de steel. Hoewel er inderdaad positieve kanten zitten aan het duurzaamheidsplan van de Chinezen, kun je veel vraagtekens zetten bij de manier waarop dit toernooi georganiseerd is.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie