Podcast

Podcast De Dag: 'Terechte kritiek op politiegeweld bij coronademonstraties'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: 'Terechte kritiek op politiegeweld bij coronademonstraties'

VN-rapporteur Nils Melzer waarschuwt voor de gevolgen van politiegeweld tegen coronademonstranten in Nederland en andere Europese landen. "Wegkijken voor zijn kritiek zou slecht zijn voor de democratie in Nederland."

#1011 - 'Terechte kritiek op politiegeweld bij coronademonstraties' - De Dag

VN-rapporteur Nils Melzer werd afgelopen week overladen met kritiek nadat hij op Twitter hard had uitgehaald naar politiegeweld tijdens een coronademonstratie in Nederland. Hij noemde het 'een van de walgelijkste voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd', sprak van marteling en zei dat Nederland een structureel probleem heeft. De politie was woest en even leek het land te klein: want wie ís deze man en wat weet hij van de omstandigheden hier?

Na een week aandringen lukte het NOS-redacteur Chiem Balduk om Melzer uitgebreid te spreken. In podcast De Dag hoor je delen uit dat gesprek. Melzer gebruikt opnieuw grote woorden: hij signaleert een stelselmatige repressie van coronademonstranten in Nederland en in andere Europese landen en is bang dat dit uiteindelijk tot een burgeroorlog kan leiden. "Als je een deel van de bevolking als vijand gaat zien, is het een kwestie van tijd dat zij reageren en mogelijks zelfs de wapens oppakken."

Hoogleraar mensenrechten Barbara Oomen vindt de manier waarop Melzer naar buiten treedt opmerkelijk en misschien niet handig, maar ze deelt zijn zorgen over het politiegeweld en de inperking van het demonstratierecht wel. Wegkijken voor zijn kritiek zou volgens haar slecht zijn voor de democratie in Nederland.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie