Podcast

Podcast De Dag: de oneerlijke strijd tussen burger en overheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de oneerlijke strijd tussen burger en overheid

Nieuwsuur-redacteur Jan Eikelboom volgde twee jaar lang burgers die om allerlei redenen zaken aanspannen tegen de overheid. Vaak eindigen de procedures in frustratie en teleurstelling en voelen mensen zich het slachtoffer worden van het systeem.

#1013 - De oneerlijke strijd tussen burger en overheid

Burgers voelen zich in conflicten met de overheid vaak machteloos. Ouders van de toeslagenaffaire bijvoorbeeld, of de aardbevingsslachtoffers uit Groningen, de boeren in het stikstofdossier, maar ook in kleinere zaken zoals bij de bouw van een dakkapel. Je kunt dan als burger naar de bestuursrechter stappen en daarna naar de Raad van State. Maar meestal eindigen die procedures in teleurstelling en frustratie.

Jan Eikelboom maakte voor Nieuwsuur een bijzondere serie over hoe burgers vechten tegen de overheid en bij de Raad van State het gevoel krijgen dat ze slachtoffer worden van het systeem. Het ís ook een oneerlijk gevecht, vertelt hij in podcast De Dag, en dat schaadt het rechtsgevoel van burgers. Met de brede roep om een nieuwe bestuurscultuur is de vraag: wat gaat er mis?

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie