Opinie & Commentaar
BNNVARA

Hoera, een kind? Kom op zeg!

foto: Wiki Commonsfoto: Wiki Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoera, een kind? Kom op zeg!

“Hema maakt kinderkleding genderneutraal”, las ik gisteren in de Volkskrant. Mijn eerste reactie was heel hard “Neeeeeee” roepen. Niet ook de HEMA genderneutraal!

Mogen de tompoucen nu ook niet meer roze zijn? En gaat de rookworst in de ban wegens te veel mannelijke symboliek? Nee, Hema vindt dat kleding niet meer aangeduid moet worden met jongens of meisjeskleding, maar met kinderkleding. Zodat een jongen ook een roze trui kan kopen zonder dat erin staat dat het een meisjestrui is en een meisje een dino-T-shirt kan kopen zonder dat daar een jongenslabel aan hangt.

Tjongejonge, het zou toch wel erg zijn inderdaad dat we jongens en meisjes aanduidingen hebben, pas op hoor, veel te stigmatiserend!

Al tijden loop ik me behoorlijk te ergeren aan het doorgeschoten genderdebat in Nederland. Op stations klinkt inmiddels “beste reizigers” bij omroepberichten in plaats van ‘dames en heren’, en overal verrijzen genderneutrale toiletten. En dat in een week waarin een vrouw een boete voor wildplassen kreeg omdat ze niet in het mannelijke urinoir wilde gaan plassen.

Genderneutraal

Natuurlijk zal ik de eerste zijn om iedereen te laten zijn wat hij of zij wil zijn. Of je nou jongen of meisje of transgender of een konijn bent. Maar om hoeveel mensen gaat het helemaal? En is die groep gebaat bij het afschaffen van mannetjes en vrouwtjes - nog steeds de grote meerderheid in Nederland?

Het gevolg is in ieder geval dat ik naar een genderneutraal toilet moet. Ik heb er nog nooit een van binnen gezien, maar persoonlijk weet ik toevallig dat als heren ook naar een dames toilet gaan het er doorgaans als een vol gebaggerde varkensstal uitziet die meurt naar pis. Dat mannen het niet zo nauw nemen met waar ze overheen wateren en dat dat meestal over de bril of over de grond is. Als je een urinoir betreedt kun je wegens stinkend schoeisel niet meer met goed fatsoen een winkel in lopen, laat staan je huis.

Hema-eenheidsworst

Enfin. Even terug naar de Hema en de kinderkleding. Op twitter vraagt iedereen me waar ik nou zo moeilijk over doe. Het is toch juist handig? Het moet allemaal maar prima zijn als jongens in roze jurken willen lopen, en meisjes in een jongensonderbroek, hebben we kennelijk als maatschappij (wie, wanneer, waarom eigenlijk?) besloten.

Maar mijn nekharen gaan overeind. Mogen we straks niet meer zeggen dat we een jongetje of een meisje hebben gekregen als we ouders worden, maar een geboortekaartje met: hoera, een kind? Kom op zeg. Jongens en meisjes, ze zijn nou eenmaal verschillend. Daar is niks mis mee. Dat is juist fijn. Daar hoeven we toch geen Hema-eenheidsworst van te maken?

Ik had het er vandaag over met mijn dochter van dertien, die alles stom of dom vindt. Ik vroeg haar wat ze vond van genderneutrale kleding. “Ik vind het dom,” zei ze. “Jij dan?” Nou ik ook, zei ik toen maar.

Phaedra Werkhoven is iedere dinsdag tussen 13:30 en 14:00 uur te horen als co-host van De Nieuws BV Junior

Ster advertentie
Ster advertentie