Opinie & Commentaar

Zo kom je van de buxusrups af

foto: Kars Veling / De Vlinderstichtingfoto: Kars Veling / De Vlinderstichting
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo kom je van de buxusrups af

[AVROTROS] Deze column draag ik op aan mijn vriend. Omdat ik zie dat hij de strijd aan het verliezen is. Omdat ik ook weer eens wat leuks wil doen in mijn vrije tijd in plaats van samen boven de heg hangen en de groene blaadjes stuk voor stuk oplichten om te zien of er een rups rondloopt die precies dezelfde kleur heeft… als die blaadjes.

Mensen in onze nabije omgeving zullen het wel gemerkt hebben. We hebben ons sociaal leven even op een laag pitje gezet. De wallen onder onze ogen zijn iets groter dan normaal. Het gaat namelijk niet goed met onze buxus. Ooit straalde de heg van groenheid, maar sinds een paar weken zagen we hem achteruitgaan. Verkleurd, dor, met hier en daar een soort spinrag. Bij nadere inspectie zagen we aangevreten blaadjes en een groene, harige rups met zwarte, verticale strepen op het lijf.

De hogedrukspuit

Nu zijn er mensen die zoiets in hun tuin waarnemen, vervolgens hun schouders ophalen en daarna lekker TV gaan kijken. Of de krant gaan lezen. Mijn vriend is niet zo. Hij verricht diepgravend online onderzoek, geeft het beest een naam - de buxusrups - en verklaart de oorlog aan dit groene insect. Hij trekt zijn strijdtenue aan (kaplaarzen) en pakt gedecideerd zijn wapen (de hogedrukspuit). Dat zal ze leren!

Kill

Een dag later inspecteerde hij optimistisch of zijn vijanden de verrassingsaanval hadden overleefd. De buxusrupsen waren nog steeds vrolijk aan de blaadjes aan het knabbelen. Alsof er niets was gebeurd. Tijd voor een meer gerichte aanval. Ik moest hem gisteravond assisteren door met het lampje van mijn mobiele telefoon op de heg te schijnen. 'Kijk', zei hij met een fanatieke blik in zijn ogen, 'hier zie je piepkleine uitwerpselen. Dan weet ik dat hij hier in de buurt moet zitten.' Inderdaad zagen we er eentje kruipen. Hij pakte de rups liefdevol uit de struik. Ik dacht nog 'wat is hij toch zachtaardig en lief voor de natuur'. Vervolgens smeet hij de rups op de grond, pakte een ijzeren schepje, onthoofde de rups in één vloeiende beweging en riep daarbij 'Kill!'

Doffe blik

Vanochtend troffen we weer nieuwe rupsen aan in de buxus, druk bezig met hun ontbijt. Toen we daarna door onze straat fietsten, zagen we dat de buxusstruiken van onze buren ook allemaal aangevreten waren. Ik zag de doffe blik in zijn ogen. Een verslagen strijder die zich realiseert dat dit probleem groter is dan hijzelf aan kan. Daarom belde ik vanochtend Kars Veling van de Vlinderstichting. Hij bevestigde dat bijna heel Nederland er last van heeft. Gelukkig gaf hij me de antwoorden waar ik op hoopte. Je hoort zijn tips in onze podcast Radar Helpt: hoe kom je van de buxusrups af?

{quotepodcast audio="51308" author="#4 Zo kom jij van je buxusrups af" caption="Radar Helpt" }

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender, behalve tijdens de Tour de France. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Wil je reageren op dit artikel? Je kunt een reactie achterlaten onder het buxusrups-artikel op de website van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie