Opinie & Commentaar
BNNVARA

Erben Wennemars: Zitten is het nieuwe roken

foto: The Daily Milefoto: The Daily Mile
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Wennemars: Zitten is het nieuwe roken

Het schooljaar is officieel begonnen. Er is veel gaande in het onderwijs. Wat is de positie van de ouder ten opzichte van de leraar? Moet de leraar niet beter beloond worden? Wel of geen snoep mee naar school? Meer bewegingsonderwijs op school? Maar ten koste van welk vak?

Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar dat beweging goed is voor kinderen staat buiten kijf. Dus laten we eenvoudig beginnen met The Daily Mile: elke dag een kwartiertje buiten rennen. Buiten is gezond en bewegen is goed! Daar heb je niks voor nodig, behalve een beetje goede wil.

Ik wil namelijk met positieve energie aan het schooljaar beginnen en daarom wil ik me niet mengen in een discussie over meer bewegingsonderwijs op school. Ik wil aanpakken. Daar krijg ik energie van.

Zitten is het nieuwe roken

Een uitspraak die ik vaak hoor de laatste tijd is dat zitten het nieuwe roken is. En wat doen wij met onze kinderen na een hele zomer ravotten in het bos, rennen op het strand of voetballen op straat? Een hele dag stilzitten op school!

Ik geloof in de kracht van bewegen. Daarom zou ik het geweldig vinden als alle scholen The Daily Mile gaan lopen. Een geweldig initiatief wat al een groot succes is in Schotland waar een eigenwijze schotse lerares gewoon begon met iedere dag een mijl met haar kinderen te rennen. Ze zag dat de kinderen fitter werden en beter presteerden op school. Niemand kan hier tegen zijn! En daarom ben ik ambassadeur van dit geweldige initiatief.

Een kwartiertje per dag rennen of lopen

En je hebt er niet veel voor nodig, behalve een beetje goede wil. Het gaat niet om topsport, het gaat om kinderen in beweging krijgen. En The Daily Mile is een hele makkelijke manier om dit te bereiken. De opzet is simpel en het kost niets. Een kwartiertje per dag rennen of lopen op school. Het maakt niet uit wanneer je het doet, zolang je het maar doet! Bijvoorbeeld wanneer de klas even vervelend is of geen energie meer heeft, dan roep je als leerkracht gewoon: jas aan, we gaan naar buiten!

Om The Daily Mile in Nederland tot een succes te maken hebben we enthousiaste leerkrachten nodig die kinderen in beweging willen krijgen. Ik vind het fantastisch dat ik onderdeel mag zijn van dit initiatief. Ik hoop dat steeds meer leerkrachten zich aansluiten bij The Daily Mile. Zo krijgt iedereen de kans zich fit te voelen. Doe mee en laten we het schooljaar met goede energie beginnen!

Ster advertentie
Ster advertentie