Opinie & Commentaar
BNNVARA

De racistische Ongehoord Nederland oprichter

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De racistische Ongehoord Nederland oprichter

Ongehoord Nederland zegt voor dappere journalistiek te staan. Het zou stoer zijn als ze dan ook eerlijk over zichzelf zijn, zegt politiek redacteur David van der Wilde.

"Bij Joden zie je, die zitten hoog in de boom, bijna overal" verklaart Joost Niemöller. Volgens hem is dat een deel van de "joodse overlevingsstrategie." Hij onderbouwt die stelling met het werk van Kevin MacDonald, de favoriete academicus van de hedendaagse neo-nazi’s. Een man die roept dat Joden genetisch geprogrammeerd zijn om het westen te vernietigen. Interessant, volgens Niemöller, zo'n man die kijkt naar hoe etniciteiten en IQ zich tot elkaar verhouden.

De opiniemaker en driftige twitterateur legt vervolgens uit dat de Joden daarom zo enorm op globalisering gericht zijn. Dat is geen zionistisch complot, maar een genetisch bepaalde overlevingsstrategie. Joden hebben om te overleven een buitengewoon hoog IQ en zitten daarom haast overal in de elite.

Racist

Een interview uit 2016 op junknieuws website Opiniez, wat doet dat er toe? Ja, het is namelijk exemplarisch voor wie de man is. Niemöller waarschuwt voor rassenvermenging en ziet in schedelmeten een wetenschappelijke methode. Hij vindt de beruchte Holocaust-ontkenner David Irving "de beste historicus over WO II." In een interview met Meindert Fennema verklaarde hij een racist te zijn en gaf een interessant kijkje in zijn gedachtewereld:

"Hoe komt het nou dat het zo’n chaos is in Afrika? Hoe komt het nou dat blanken onze maatschappij hebben gemaakt? Dat kan niemand ontkennen" […] "De oorzaak zit hem toch in de mensen die dat hebben gemaakt. Wie hebben er allemaal een Nobelprijs gewonnen? Dat zijn bijna allemaal joden, bijna geen chinezen. [...] Die ongelijkheid is in essentie een biologische ongelijkheid. Dat te ontkennen, creëert ontzettend veel ellende."

Je zou kunnen zeggen: zo’n man is af. Hij doet niet meer mee. Je kunt ook zeggen: Dit is raar gebral van een losgeslagen oude witte man die zijn grip op de wereld heeft verloren. Toch lijkt het me verstandig om figuren als Niemöller serieus te nemen. Hij wil namelijk wél meedoen, dolgraag zelfs. Niet voor niets is hij een van de oprichters van de omroep in oprichting: Ongehoord Nederland (ON).

Moedige journalistiek

Het gaat ze om eerlijke en moedige journalistiek, zeggen ze. Arnold Karskens vertelt op de website van de club hoe hij als enige Nederlandse journalist in Bagdad bleef om verslag te doen. Dat is wat de nieuwe omroep volgens hem ook moet doen: niet weglopen als het moeilijk wordt.

Het zou fijn zijn als de oprichters zich dan ook aan die belofte houden. Helaas zien we dat niet. Kijk naar voormalig boegbeeld Haye van der Heyden. Hij stelde oprecht holocaust-ontkenners een podium te willen geven. Toen hij daar kritiek op kreeg lag het aan de media die hem daar op aanspraken, dat gaf slechte publiciteit en dus trad Van der Heyden terug.

Safe space

Ook meneer Niemöller is al verschillende keren aangesproken op zijn bijzondere ideeënwereld. Steeds als de kritiek kwam, schoot Niemöller in de slachtofferrol. Onder het motto van 'je mag ook niets meer zeggen' werd niet in de spiegel gekeken, maar boos naar de ondervragers gegromd.

Daarom lijkt deze omroep in oprichting mij geen stem voor de 'ongehoorde Nederlander'. Ik zie in de oprichters vooral een groepje bange mensen met rabiate ideeën die naarstig op zoek zijn naar hun eigen safe space: Een plek waar je ronduit racistisch mag zijn, zonder dat je daarop wordt aangesproken. Al mag je dat waarschijnlijk niet hardop zeggen, van de ongehoorde Nederlander.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV.

Ster advertentie
Ster advertentie