Opinie & Commentaar
BNNVARA

Zeg eens 'eh' met Ferdinand Grapperhaus

foto: ANP/pixabayfoto: ANP/pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeg eens 'eh' met Ferdinand Grapperhaus

Voor wie er echt onder een steen heeft gelegen leg ik het nog één keer uit, in twee zinnen. Omdat de minister van Justitie zich te veel in zijn rol van hysterische bruidegom had verdiept, was hij de coronarealiteit uit het oog verloren. Nadat hij al zijn bruiloftsgasten had omarmd, gekust en begroet en de foto's van Ferry de Kok via Shownieuws het publiek hadden bereikt was iedereen woedend op de minister.

Mijn moeder had een opinieonderzoek gedaan in de buurt, vanzelfsprekend op anderhalve meter afstand. Bij navraag van haar bleek dinsdag al dat 100 procent van de ondervraagden vond dat de minister maar voor bruidegom moest gaan spelen. Zijn ambt was hij niet waard. Opstappen dus!

De argumenten daarvoor zijn zo helder als glas en die kunt u wel dromen. Maar om woorden van de verstandige scheidende opperman van VNO-NCW, Hans de Boer te citeren 'er is de maatschappelijke werkelijkheid en er is de politieke werkelijkheid'.

Haagse werkelijkheid

Die Haagse werkelijkheid kon je in geuren en kleuren naar buiten zien komen deze week. Tjonge jonge, een enkele keer zie je iemand hakkelen als een kleine schooljongen. Ik zag een schutterende minister die zoveel keer 'eh' zei dat ik er al kijkende zelf ook nerveus van werd. Zou hij z'n vrouw ook zo ten huwelijk gevraagd hebben vroeg ik me af. O, nee, dat wordt te privé. Dat hoort niet in de politiek, maar daar wist Ferry de Kok niks van, van die regel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beeldboa

Onze schutterende minister had het in het debat over een weekend dat hij had doorgebracht om goed na te denken. Over de foto's van de paparazzo die even voor een beeldboa speelde. Ferry nam Ferd de maat. Daar moest Ferd een weekend over nadenken. Hoe zou dat gegaan zijn? Zou hij uitgebreid over de foto's en de gevolgen hebben gefilosofeerd met zijn kersverse eega? Wat zou ze hebben geadviseerd? Nou, zeg, stop eens, privé, terug naar politiek.

Al het stof

Het advies van Rutte was helder. De maatschappelijke realiteit werd volkomen aan de kant geschoven. De politieke realiteit prevaleerde en zorgde er andermaal voor dat de kloof tussen de mensen en de politiek dieper werd. Je zag het eigenlijk gebeuren in het debat. Eerst schutterde Ferd Grapperhaus in het debat dat het een lieve lust was. Hij kroop door al het stof dat te vinden was maar op gegeven moment dacht 'ie, 'nu is het genoeg'.

Ineens riposteerde Ferd naar kritische Kamerleden dat hij nu al voor de tweede keer iets moest uitleggen. Je zag de maatschappelijke realiteit verwisseld worden voor de politiek realiteit. Leuk, een minister met een deuk. We gaan gewoon door.

Femkes vuistje

Volgende week gaat minister Grapperhaus om de tafel met de politiebonden over de CAO. De politiebonden zijn boos, vinden dat de politiek ze in de steek heeft gelaten. Zou de minister dat weten, dat de maatschappelijke werkelijkheid echt breed wordt gedragen aan de CAO tafel? Dat het waarschijnlijk slecht kersen eten wordt met die politiebonden? Van dat soort dingen.

O ja, hoe zou Femke Halsema naar al dat geschutter van de minister hebben gekeken? Zou ze in haar vuistje hebben gelachen? Minister Grapperhaus liet haar het helemaal alleen uitzoeken toen een anti-racismedemonstratie uit de hand liep omdat de anderhalvemeter-regel niet werd nageleefd. Grapperhaus liet Halsema als een baksteen vallen. Dat zal de burgemeester van Amsterdam niet licht vergeten.

De uitkomst van de kleine enquête van mijn moeder is niet nagekomen. Maar de maatschappelijke werkelijkheid laat zich niet wegdrukken. Mensen hebben een geheugen als een olifant en de verkiezingen zijn al op 17 maart 2021.

Urs Klaver is politiek journalist voor De Nieuws BV

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie