Opinie & Commentaar

Ik ga naar de markt en neem mee...een tas vol lege verpakkingen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ik ga naar de markt en neem mee...een tas vol lege verpakkingen

[AVROTROS] Toen ik de eerste keer Radar ging presenteren op NPO Radio 1, kreeg ik voorafgaand aan de uitzending veel aanmoedigende berichtjes op mijn telefoon.

Variërend van een "Veel succes!" tot een "Ik weet zeker dat je het supergoed gaat doen!" Heel goedbedoeld, maar het maakte me alleen maar meer gespannen. Eén collega appte me het meest perfecte berichtje: "Bedenk dat je volgende week weer een nieuwe kans hebt." Zo geruststellend vond ik dat. Het hoefde niet perfect te zijn. Precies de woorden die ik nodig had. Moraal van het verhaal: de eerste stap is een stap die je gewoonweg moet nemen, omdat er daarna een tweede stap komt.

Eerste stap

De eerste stap is altijd het moeilijkst. Die ene woest aantrekkelijke man aanspreken in het café, die eerste sigaret onaangeraakt in het pakje laten zitten, voor de eerste keer nee zeggen tegen het zoveelste stuk taart op het werk.

Vuilnisbak vol plastic

Ik heb al verschillende eerste stappen op het gebied van duurzaamheid gezet. Ik scheid mijn afval, ik ga op de fiets indien mogelijk, ik doe zo min mogelijk de verwarming aan en ik eet geen vlees en geen vis. Mijn ecologische voetafdruk zit hem vooral in vliegreizen en in een overvolle vuilnisbak vol plastic. En vooral op dat laatste gebied is het nu de hoogste tijd voor mij om een eerste stap te zetten.

Zeven verpakkingen

Een zak aardappelen, een pakje kerriesaus, een literpak drinkyoghurt, een zak broodjes, plakjes kaas, een zakje worteltjes, een bakje frambozen. Dat is mijn opsomming van vandaag. Het klopt precies met de cijfers van Milieu Centraal: we maken iedere dag zeven verpakkingen open. Het gebeurt gedachteloos, een verpakking openscheuren, en omdat ik het plastic vervolgens in de afvalbak - dat speciaal voor plastic is bedoeld - gooi, voel ik me er minder schuldig over dan ik me eigenlijk zou moeten voelen.

500 kilo afval

Elke Nederlander produceert jaarlijks zo'n 500 kilo afval. Dat is 8.603.614.000 kilo. Een vijfde van ons afval bestaat uit verpakkingen, blijkt uit cijfers van MilieuCentraal. Wat zou het mooi zijn als we dat verpakkingsafval kunnen verminderen.

Rolmodel

Gedragsverandering vereist rolmodellen. Emily Townley is zo'n rolmodel voor mij. Ik ontmoette haar toen ik haar interviewde voor een reportage over afvalvermindering. Emily gaat al vijf jaar bijna afvalloos door het leven. Dat vond ik voordat ik haar ontmoette vooral heel erg ingewikkeld en tijdrovend klinken. Toen ik samen met haar naar de markt ging om te zien hoe zij haar dagelijkse boodschappen deed, zag ik vooral hoe gemakkelijk dat ging.

Enige verschil is dat je met een volle boodschappentas het huis moet verlaten. Dus goed voorbereid op weg gaan. Een tas vol lege jampotglazen, lege katoenen zakken en lege plastic (gerecyclede bakjes). Bij de broodkraam bestelde ze een brood en deed dat in haar meegebrachte zak. Bij de notenkraam deed de verkoper de cashewnoten in de lege jampot. En zo verder. Stap 1 op weg naar een leven zonder afval. Ik ga morgen naar de markt.

{podcast audio="64014" caption="#19 Zo verminder jij je afvalproductie" }

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie