Onderzoek
NOS

De staat van de Nederlandse archeologie

foto: Hulki Okanfoto: Hulki Okan
  1. Nieuwschevron right
  2. De staat van de Nederlandse archeologie

De Nationale Archeologiedagen beginnen morgen en er valt wat te vieren, want nog nooit werd er zo veel archeologisch onderzoek gedaan als nu. Maar wat is verder de staat van archeologisch onderzoek? Archeoloog en bestuurslid van de Archeologiedagen Alexander van de Bunt vertelt het in onze studio en ontkracht direct wat misvattingen over deze wetenschap.

De staat van de Nederlandse archeologie

Commerciële Archeologie

Volgens van de Bunt is het niet gek dat archeologie veel in de belangstelling staat. "Archeologie is ten eerste een harstikke leuk vak om je mee bezig te houden. Je verhoudt je tot een verleden wat er niet is. Je gaat verder terug in de tijd en komt in aanraking met mensen en samenlevingen die heel anders zijn dan wij zelf, zoals de Grieken en Romeinen."

Van de Bunt begon zijn carrière ooit in de commerciële archeologie. "Als je naar de archeologie kijkt zie je een beeld van een gravend archeoloog die dingen vindt. Sinds de jaren 90 is de archeologie in Nederland sterk geprivatiseerd door commerciële bedrijven. In het begin was dat een goed iets. Maar nu is dat sterk uitgediept, onder andere door de sterke concurrentie en de bouwcrisis."

"Nu zie je een sterk geprivatiseerde archeologische sector die elkaar letterlijk voor bodemprijzen de markt uit concurreren. Dat betekent dat je archeologisch onderzoek voor een bodemprijs kan doen. Maar dat is niet wenselijk. Archeologie komt daarom vaak in het nieuws als een van de slechtst betaalde beroepen", aldus Van de Bunt.

Nieuwe technieken

"Het gaat allemaal om tijdsdruk en deadlines die gehaald moeten worden. Het tempo waar archeologen mee te dealen mee hebben is echt heel hoog." Maar de archeologische sector neemt ook andere vormen aan en wordt steeds breder, vertelt Van de Bunt. "Je hebt hele creatieve onderzoeken. Ik ken er een waarbij je met bepaalde techniek recht door vegetatie scant, waardoor je het landschap op een andere manier kan zien. Daarmee hebben ze met succes duizenden nieuwe grafheuvels in kaart weten te brengen. Dat zijn hele leuke nieuwe technieken en opgraven nu is wezenlijk anders dan dat het dat een halve eeuw geleden."

De archeoloog werkt zelf ook met nieuwe technieken. "We werken bijvoorbeeld nu met environmental DNA. Daarmee kan je een hap uit de grond nemen en kom je op een punt waarbij je bijvoorbeeld een boerderij uit de ijzertijd kan opspeuren. Je kan dan niet alleen kan zien welke dieren die mensen hadden, maar ook welk rás die mensen zelf hadden. Dat is iets waar veel oud-archeologen van vroeger met hun gedachte niet bij konden." Archeologie is volgens Van de Bunt nooit klaar. "Het leuke is: wij als wetenschap blijven ons ontwikkelen en we gaan andere vragen stellen. Er is een belang bij om niet alles in een keer op te graven."

Dit weekend kun je met jouw eigen bodemvondsten in het Rijksmuseum van Oudheden langskomen. Alle mensen uit het vakgebied staan daar dit weekend klaar om te determineren wat het is en uit welke tijd het komt.

items oog archeoloog

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie